Svijet

NEGATIVAN ODGOVOR Ukrajinci u čast ramazana ponudili razmjenu muslimanskih zarobljenika, Rusi odbili

Povodom ramazana, svetog mjeseca za sve muslimane, Ukrajina je Rusiji ponudila razmjenu svih ratnih zarobljenika koji ispovijedaju islam, no iz Rusije je stigao negativan odgovor.

Prema riječima Dariia Zarivna, savjetnice za komunikacije šefa ureda predsjednika Ukrajine Rusi nisu bili zainteresovani.

“Došli smo s prijedlogom za razmjenu muslimanskih zarobljenika u formatu ‘svi za sve’ s obje strane u znak poštovanja prema njihovoj kulturi i tradiciji. Nažalost, ruska strana je ovu ideju odbila bez puno entuzijazma”, kazala je Zarivna.

Prema njenim riječima, ova inicijativa jedno je od mnogih kreativnih rješenja kojima ukrajinski pregovarači pribjegavaju za razmjenu zarobljenika.

Od 11. marta 2022. godine Koordinacijski štab za postupanje s ratnim zarobljenicima proveo je ukupno 39 razmjena, navode iz Ureda predsjednika. Oslobođene su ukupno 1993 osobe, uključujući 184 žene i 107 civila.

Posljednja razmjena održana je 3. aprila. Iz Rusije se svojoj kući vratilo još 12 Ukrajinaca.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button