Region

NOVI PREDSJEDNIK CRNE GORE Milatović: Nije realno očekivati da Crna Gora otprizna Kosovo, stvar je jasna

Jakov Milatović, koji je pobjedio Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima, uz izlaznost od skoro 70 odsto, kaže da je u nedjelju bio historijski dan za Crnu Goru.

„Pobjeđen je jedan trodecenijski režim, koji je simbolizovao podjele, koji je simbolizovao zarobljenu državu, institucije zarobljene od kriminala i korpucije i jedno ekonomsko razaranje naše privrede. Prvi korak u ozdravljenju, pobjedom nad Đukanovićem, u nedjelju je već napravljen. Više od 70 odsto građana je izašlo, ja sam dobio skoro 60 odsto, tako da je pobjeda bila velika i uvjerljiva. Ipak, izazovi su veliki. Treba da se zasuču rukavi. Nadam se da će nakon parlamentarnih izbora, sa novom vladom i sa mnom na poziciji predsjednika, stvari da krenu nabolje“, kazao je novi predsjednik Crne Gore, prenosi Nova.rs.

Milatović je dodao i da nema „čarobne štapiće“, te da je vrlo realan i će u narednom periodu biti potreban rad, fokus i pomirenje.

Ovo je pobjeda pomirene Crne Gore, jer jedino pomirena može da ide napred. Pobjeđen je čovjek koji je djelio Crnu Goru, i zastrašivao nas tim podjelama, od kojih je dobijao korist za svoje male partijske i familijarne interese. Poslali smo u prošlost loš sistem vrijednosti u nedjelju, sistem u kojem je bilo normalno slagati, ukrasti, kupiti lažnu diplomu, tajkunski privatizovati fabrike, hotele, uništiti ih, slati neke trzavice prema zemljama u regionu“, kazao je Milatović.

Na pitanje o korupciji i kriminalu u Crnoj Gori, Milatović je rekao:

„Prije godinu dana u Crnu Goru je došao novi nezavisni specijalni državni tužilac, koji je zajedno i sa prvom demokratskom vladom i sadašnjom, uradio mnogo protiv kriminala i korupcije. Da vas podsjetim da su sada u procesu i prva žena sudstva u Crnoj Gori, bliska Milu Đukanoviću, predsjednik privrednog suda, i drugi iz politike i državnog aparata. Pravda polako dolazi u Crnu Goru, to su ljudi i očekivali. Što se tiče gospodina Đukanovića, siguran sam da će naši pravosudni organi raditi svoj posao. Na meni je bilo da ga pobjedim i to sam uradio“, rekao je Milatović.

Na pitanje da li će sada odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od strane Crne Gore biti povučena, Milatović je rekao da je ona jasna.

„Nije realno da se očekuje otpriznavanje Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna“, kazao je Milatović.

„Podžavamo sve što se dogovore Beograd i Priština, i smatram da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila značajna za sve zemlje u regionu. U tom smislu Crna Gora želi da bude jedan dobar susjed, koji će negdje promovisati dobrosusjedske odnose“, rekao je Milatović.

Dodao je i da se Crna Gora istinski kreće ka Briselu, te da će zbog toga njegova prva posjeta biti Briselu.

„Želim najbolje moguće onose sa Srbijom i dok sam bio ministar ekonomskog razvoja, to sam uvijek stavljao u fokus. Srbija je najveća zemlja Zapadnog Balkana, i potpuno je prirodno da će i moja posjeta Srbiji i nakon poziva Vučića, uslijediti“, istakao je Milatović i naglasio da mu je važno da sve te posjete rezultiraju opipljivim rezultatima za građane i privredu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
N1

Više iz rubrike

Back to top button