Vjera

HISADRŽIK Najstariji Kur’an na Balkanu, evo gdje se nalazi

Smještena na brdu iznad rijeke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima, selo Hisardžik.

Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola.

Danas ovo selo jedva da ima nekoliko stotina duša, a u džamiji stoji najstariji Kur’an na Balkanu.

“To je izuzetno rijedak primjerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u cijelosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može vidjeti ni u jednoj drugoj knjizi”, rekao je glavni imam IZ u Prijepolju Nadir ef. Dacić.

Dugo se mislilo da je ovaj Kur’an star oko tri stoljeća, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napisan prije četiri stotine godina.

Dio baštine

“Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gdje je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik, i ispred njega se vjernici mole i služiće i budućim pokoljenjima. Ovakav rijedak rukopis značajan je dio baštine Sandžaka na Balkanu”, kazao je ef. Dacić.

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u 16. stoljeću nedavno rekonstruirana, ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepristupačne geografske konfiguracije u njoj se molitva umjesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Sandžačke.rs

Više iz rubrike

Back to top button