Svijet

PALESTINA Jusuf Nedžmedin sa porodicom iz Francuske pješači do svoje domovine

Jusuf je prije dvadeset godina novi dom pronašao u Francuskoj, tu se oženio i oformio porodicu. Danas on sa svojom suprugom i četvero djece pješače put dug skoro 5.000 km kako bi došao u svoju Palestinu

Jusuf Nedžmedin, porijeklom Palestinac, prije dvadeset godina preselio je u Francusku gdje se oženio sa Francuskinjom Matildom i dobio četvero djece.

Prije dvije godine, odlučili su se na neobičnu avanturu. Poželjeli su se vratiti u Palestinu, ali su krenuli pješice uz magarca koji nosi teret i dva psa koji ih čuvaju. Spavaju kad i gdje stignu u šatoru.

Jučer su prenoćili u Maljevcu kod Velike Kladuše u neposrednoj blizini Graničnog prijelaza BiH i Hrvatske.

Admir Muhić iz Velike Kladuše ugostio ih je, iako su insistirali da spavaju u šatoru.

– Zimu su preživjeli u jednoj kuću u Cetingradu, ali su i unutra postavili svoj šator. Dvije godine spavaju isključivo tako i odbijaju bilo kakav prijevoz do željene destinacije. Do ramazanskog Bajrama planiraju stići u Mađarsku, a u Palestinu za oko dvije godine, kaže Admir Muhić iz Velike Kladuše.

Zahvaljujući dobrim ljudima, prikupio je donacije kako bi ih opremio za nastavak puta, piše AA. 

– Došli su na mjesto gdje planiramo graditi islamski centar, najavili dolazak ramazana. Bili su sa nama u džamiji, mesdžidu i nama je bila čast ugostiti ih. Zahvaljujem mještanima i našoj dijaspori koji su učestvovali u akciji prikupljanja pomoći za njih. Ponosan sam na nas, kazao je Muhić.

Matilda je snimatelj i novinar i Jusufa je upoznala prilikom snimanja jednog dokumentarca. I danas imaju svoj youtube kanal.

– Kad su se upoznali, osim filma, desila se i ljubav. I sada svakodnevno nešto snima i vjerujem da će to biti putopisi kao oni Evlije Čelebije, objašnjava Muhić.

Porodica Jusufa Nedžmedina samo želi u miru i sreći ostvariti svoj san, vratiti se u domovinu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Balkan News

Više iz rubrike

Back to top button