Politika

ZSO BEZ IZVRŠNIH VLASTI „Dogovor postignut u Ohridu predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije“

Premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za RTK rekao je da je dobio garancije od čelnika Evropske unije da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja. Naglasio je da dogovor postignut u Ohridu predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Kurti je rekao da je u članu 10 sporazuma postignutog u Ohridu navedeno da se strane u dijalogu obavezuju da sprovedu sve ono što je do sada dogovoreno.

Naveo je i da su od 2011. godine do danas predstavnici Beograda i Prištine potpisali ukupno 39 sporazuma.

„U članu 7 piše da je Zajednica srpskih opština – služba, ne struktura. Ona neće imati mogućnost samoupravljanja i neće ugrožavati ustavni poredak Kosova“, dodao je Kurti.

Kazao je da je tokom sastanka u Ohridu Aleksandru Vučiću ponudio nekoliko prijedloga, ali da je predsjednik Srbije na to odgovorio da će prekinuti razgovore.

Premijer Kosova je iznio tvrdnje da je od čelnika Evropske unije dobio garancije da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja.

Rekao je i da je želio da potpiše sporazum u Ohridu, te je druga strana bila destruktivna po tom pitanju.

Naglasio je da je tokom procesa dijaloga konstruktivan i otvoren za prijedloge koje će dovesti do konačnog dogovora.

„Pažljivo sam pročitao sporazume. Oni podrazumjevaju ravnopravnost strana koje učestvuju u dijalogu“, dodao je Kurti.

Podvukao je da Ohridski sporazum predstavlja priznanje Kosova od strane Srbije.

„Što sam bio aktivniji i kreativniji, to je bio veći otpor druge strane, koji je krunisan nepotpisivanjem tog sporazuma. Oni znaju da je to de fakto priznanje Kosova“, naveo je Kurti.

Premijer je kazao da taj sporazum predstavlja veoma dobru osnovu za nastavak pregovora i da ne postoji ništa što taj dokument čini neprihvatljivim.

Kurti je istakao da ne može doći do normalizacije odnosa ukoliko se ne rješe pitanja iz prošlosti.

„Pitanje nestalih lica se mora odmah rješiti“, poručio je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Kontakt Plus

Više iz rubrike

Back to top button