Hronika

UZNEMIRUJUĆE Na Kosovu su se skoro sudarila dva aviona, ugroženo 300 putnika (VIDEO)

300 putnika rizikovalo je živote u vazdušnom prostoru Kosova 24. februara ove godine, kada su se avioni u kojima su putovali skoro sudarili jedan sa drugim.

Navedenog datuma oko 15.30 časova u prostoru iznad Ramca u Đakovici, avion na liniji Priština-Malme operatera “Trade Air” umalo se sudario sa linijskim avionom koji je dolazio iz Diseldorfa, kojim upravlja bugarska kompanija “GP Aviation”.

“Kiks Kosova” prenosi da Agencija za vazdušni saobraćaj nije primjetila da su dva aviona krenula jedan ka drugom.

Ali to su shvatili iz telefonskog poziva iz “Alb kontrole Albanije”, koji su kolege sa Kosova upozorili da nešto nije u redu sa avionima “GP Aviation” iz Bugarske i “Trade Air” iz Hrvatske.

Zaprepašteni ovom činjenicom, kontrolori, koji nisu primjetili da avioni lete istom putanjom, kasnili su i nisu reagovali.

No, nesreća je na svu sreću izbjegnuta zahvaljujući radarskom sistemu u letu, TCAS, koji se aktivira samo kada avioni idu pravo jedan ka drugom.

Ovaj alarmni sistem ima tri upozorenja, jedno koje se uključuje na 1.000 stopa (304,8 metara), drugo na 800 stopa (243,84 metara) i posljednje, koje se u ovom slučaju i aktiviralo samo na najopasnijem nivou blizu sudara, odnosno kada se avioni nalaze na udaljenosti od 600 stopa (182,88 metara), prenosi Klan Kosova.

Uz sav haos izazvan u petak, 24. februara poslijepodne, radnici Kule u Prištini su čutali.

AShNA je zabranila dva kontrolora A.Sh. i F.L., koji obavljaju svoje dužnosti kontrolora, do okončanja istrage ovog incidenta.

Kiks je povodom ovog slučaja kontaktirao direktora civilnog vazduhoplovstva Bujara Ejupina, koji je potvrdio slučaj, ističući da je za incident saznao 3 dana nakon slučaja.

Komisija za istraživanje vazduhoplovnih nesreća i incidenata već je započela istrage o ovom slučaju.

Kiks Kosova je dostavio odluku koja obavezuje vazduhoplovne institucije da dostave sve činjenice za istragu slučaja. U odluci se navodi da sa do sada iznesenim činjenicama postoji dovoljan osnov da se pokrene istraga o tome da je ugrožena sigurnost civilnog vazduhoplovstva.

Odluka je stupila na snagu danom potpisivanja, 17. marta 2023. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button