Svijet

!? Husejnu u Švedskoj oduzeta djeca zbog vjerskog odgoja, pročitajte njegovu tragediju

Husejn Miftar je živeo sa svojom porodicom u Švedskoj. Bio je proaktivan, voljen i uticajan pojedinac. Prije otprilike šest godina, švedska socijalna služba oduzela mu je četvoro djece, djevojčicu i trojicu dječaka.

Ne postoji jasan razlog zbog kojeg su mu djeca oduzeta, osim zbog “vjerskog odgoja”, prema izjavama njegovog prijatelja Mahmuda Albdbaija.

Husejn se svim silama trudio da povrati svoju djecu, ali bezuspješno. Njegova djeca su ga puno voljela i bila izuzetno vezana za njega. Jednom prilikom su djeca pobjegla iz ustanove socijalne službe, željeći se vratiti svom ocu, ali ih je socijalna služba ponovo našla i ponovo odnijela ka svojim institucijama.

Jedan od Husejnovih sinova, u jednom intervjuu je izjavio: ”Otac nas nikad nije udario, nijednom, niti je digao ruku na nas. Njegov metod i pristup nama bio je isključivo kroz dijalog.”

Pred kraj prošle godine, Husejnova ćerka je nestala, nakon što je data porodici na usvajanje od strane socijalne službe, i do danas nije poznato šta se s njom desilo. Prije dva mjeseca, Husejn je uhapšen pod optužbom da je “oteo svoju ćerku”! Naravno, bez ikakvog dokaza.

Prije nekoliko dana, javni tužilac švedskog suda, donio je odluku da se Husejn oslobodi, jer nema opravdanog razloga za njegovo dalje zadržavanje, ali nažalost, nađen je mrtav u svojoj ćeliji.

Uzrok smrti je nepoznat, a policija tvrdi da je Husejn preminuo od posljedica moždanog udara. Sada ne samo muslimani, već i nemuslimani, Šveđani i njihovi mediji žale za Husejnom i tvrde da je bio potlačen i da mu je učinjena nepravda.

Izvor: “Šejh Ijjad El-Kunejb”


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Sandžačke Novine

Više iz rubrike

Back to top button