Bošnjaci

BOŠNJAČKI KULTURNI CENTAR U Prizrenu održana promocije knjige “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa – političko stasavanje jedne nacije” autora Admira Lisice

Knjiga “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije” autora mr. Admira Lisice promovirana je danas 18. marta u Bošnjačkom Kulturnom Centru u gradu Prizrenu.

Ovo je treća knjiga historičara i istraživača Lisice koji se bavi političkim odnosima u regionu, međunarodnom politikom i dijaspornim zajednicama.

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživanja političkog razvoja Bošnjaka, koje je započelo tokom 2016. godine u kojem je autor tretirao političke koncepcije Bošnjaka u razdoblju od dolaska Austro-Ugarske do formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U konačnici, autor je smatrao potrebnim da istraživanje političkog stasavanja Bošnjaka proširi do perioda kada Bošnjaci uspijevaju implementirati i provesti u djelo ideju o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te u uvjetima agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade glavnog grada Sarajeva vrate svoje nacionalno historijsko ime Bošnjak.

Panel je predvodio Almedin Fejza iz civilnog sektora Bošnjaka Kosova, a panelu su učestvovali Admir Lisica autor knjige i novinar Sanadin Voloder.

Promocija je započela učenjem Fatihe za poginule na Čanakkaleu.

Zatim je mr. Admir Lisica dao retrospektivu knjige.

Na kraju Sanadin Voloder i Admir Lisica su kazali da će se oni u budućnosti potruditi da što bolje povežu Bošnjake Kosova sa Bošnjacima u BiH i cijeloj regiji.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button