Politika

PREMIJER KOSOVA Kurti: Srbija hoće da proglasi predsjednika Zajednice srpskih opština i smjeni ministra vlade Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti ocjenio je da je Srbija u panici i da želi da u najkraćem roku okupi deset gradonačelnika opština koje predvodi Srpska lista, da proglasi predsjednika Zajednice i smjeni ministra vlade Kosova koji je iz srpske zajednice, prenosi Koha.

“Kosovu je potrebno više demokratije, a među bitnim aspektima demokratije je politički pluralizam. U srpskoj zajednici na Kosovu apsolutno nema političkog pluralizma, ali on nastaje sa našom demokratskom i progresivnom vladom. Zato je Srbija u panici. Žele da što prije okupe deset gradonačelnika iste stranke koju vode, da proglase predsjednika ‘Zajednice’ i time zgaze našeg ministra u Vladi iz reda srpske zajednice. Nepravedno i pogrešno, štetno i neprihvatljivo”, naveo je Kurti.

Republika Srpska u Bosni i Hercegovini počela je kao “Zajednica opština”, rekao je Kurti.

“Nikada nigdje nije bilo spornije da li vrijede opštine na nacionalnoj osnovi i zato zvanični Beograd tako nervozno traži njihovo udruživanje. I Republika Srpska u Bosni i Hercegovini je počela kao ‘zajednica’ opština. Uvjeren sam da Srbi sa Kosova ovo ne žele, ali sam uvjeren da je to upravo ono što Srbija želi”, rekao je Kurti.

U obraćanju, nakon odavanja počasti kod spomen-ploče Mon Balaja i Arbena Xheladinija, povodom 16. godišnjice njihovog ubistva, Kurti je istakao da je Kosovu potrebno više demokratije i političkog pluralizma naročito u srpskim zajednicama.

“Šef prvog stuba UNMIK-a u to vrijeme, Robert Din, sproveo je istragu u proljeće, iz koje je proizašao zaključak da su za rukovođenje tim demonstracijama ubistva Mona i Arbena bila nepotrebna. UNMIK policajci su iskoristili međunarodni imunitet, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija ostao da odgovara našem Ministarstvu pravde”, izjavio je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na ono što je prethodilo protestu 10. februara 2007.

“Osam dana ranije je objavljen paket Ahtisarijevog posrednika, za koji smo imali dosta kritika i koji smo objelodanili na javnim sastancima sa građanima. Bili smo nesrećni jer smo bili uvjereni da Kosovo zaslužuje mnogo više, da narod Kosova zaslužuje mnogo više i da ne možemo da trpimo nove nepravde”, naglasio je Kurti.

“Postojale su nove opštine zasnovane na etničkoj pripadnosti, posebne srpske oblasti oko pravoslavnih crkava i manastira, konačno ukidanje Kosovskih odbrambenih snaga, učešće Kosova u spoljnom dugu Srbije, pravo veta za srpske poslanike sa rezervisanim mestima i zagarantovanim u Skupštini Kosova, kao i nastavak međunarodnog upravljanja sa izvršnom vlašću”, naglasio je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button