Region

PRIRODNA KATASTROFA Vanredna situacija u više gradova južne Srbije, dvije osobe se utopile u Novom Pazaru

Obilne kišne padavine ovih dana pogađaju južni dio Srbije, odnosno područje Sandžaka, zbog čega je proglašeno vanredno stanje. Izlivanje rijeka napravilo je ogromnu štetu, a sa osobom odnijelo i prve žrtve.

Zbog kiše koja pada već dva dana, porastao je vodostaj novopazarskih rijeka te je došlo do izlivanje Raške, Trnavice i Jošanice. Rijeka Ibar je još u granicama redovne odbrane kod varoši Raške, a meteorolozi prognoziraju da bi padavine trebale oslabiti u poslijepodnevnim satima.

Kako prenose novopazarski mediji, u naselju Ćeremedžinica, uz obalu rijeke Trnavice u bujici, dvije osobe su izgubile život.

Kako prenosi RTS, prema riječima očevidaca u Novom Pazaru, tri osobe su upale u rijeku dok su stavljali dasku i najlon; jedna strana najlona se potkopala i tada su upali u Trnavicu.

I u Tutinu slična situacija – došlo je do izlivanje rijeka i potoka. Vidrenjak se izlio u centru grada kod autobuske stanice, ali i na ulazu u Tutin iz pravca Mehovog Krša. Ekipe su na terenu i procjenjuju opasnost.

Rijeka Lim u Prijepolju, koja teče iz Crne Gore, također stanovnike dovodi u opasnost, naročito naselja tik uz riječno korito. JP Srbijavode grade nasipe kako bi usporili, u konačnici spriječili, izlivanje vode.

Sve službe zaštite su na terenu i rade u cilju zaštite građana i smanjenja već načinjene štete.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button