Hronika

NAPETO NA SJEVERU Tenzije na Kosovu ne prestaju: Preko noći podignute nove barikade

Na sjeveru Kosova su 27. decembra podignute nove barikade, jedna u multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Mitrovici, a druga u mjestu Dudin krš na magistralnom putu koji spaja jug Mitrovice sa opštinom Zvečan, saopštila je Policija Kosova.

“Na sjeveru zemlje, tokom noći, kriminalne osobe, odnosno grupe, nastavile su da postavljaju barikade, dodatno ometajući slobodu kretanja. Prema zvaničnim informacijama postavljene su i dvije barikade sa teškim vozilima”, navode u saopštenju.

Barikada u Bošnjačkoj mahali je prva koja je postavljena u Mitrovici, piše Radio Slobodne Evrope.

Do sada su se one nalazile na teritoriji ostale tri opštine sa srbijanskom većinom na sjeveru – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Bošnjačka mahala se nalazi između južne Mitrovice, gdje većinu čine Albanci i Sjeverne gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Lokalni Srbijanci na sjeveru Kosova od 10. decembra blokiraju puteve u tom regionu zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je osumnjičen da je učestvovao u napadu na zvaničnike Centralne izborne komisije.

Vlasti Republike Kosova su ranije saopštile da imaju kapacitet da uklone barikade na sjeveru, ali da je odlučeno da se KFOR-u pruži prilika da ubijedi lokalne Srbe da sami uklone tešku mehanizaciju kojom blokiraju puteve.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button