Politika

UPOZORENJE PREMIJERA Kurti poručio KFOR-u: Ako ne uklonite barikade, mi ćemo

Premijer Kosova Albin Kurti danas je uputio pismo KFOR-u i Euleksu. Upozorio je da, ukoliko KFOR i Euleks ne sklone barikade, Priština ima detaljan plan kako da to uradi sama.

Albin Kurti je prije naglašavao da je KFOR tražio vrijeme, te da trenutno ima 11 barikada.

“Dali smo vremena KFOR-u upravo zato što se sloboda kretanja sa pozicije KFOR-a smatra osnovnom vrijednošću”, rekao je Kurti.

Neposredno prije današnjeg sastanka Kurtija sa predstavnicima KFOR-a i Euleksa objavljeno je da je Policija Kosova potpisala ugovor vrijedan 124.000 eura za iznajmljivanje “teške mehanizacije” od privatne kompanije koja se bavi lomljenjem kamena, ali nije precizirano u koju svrhu bi je policija koristila, piše Kosovo online.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla također je jučer poručio da barikade na sjeveru Kosova moraju biti uklonjene.

Komandant KFOR-a Ristuća više puta je istakao da barikade ne treba da budu uklonjene silom već dijalogom i političkim dogovorom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button