Region

PORUKA AMBASADORA Rusija stala uz Srbiju u vezi s Kosovom, najavljeno jačanje borbene spremnosti

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Beograd može osloniti na Moskvu u pogledu situacije na Kosovu, da Rusija brige i probleme Srbije shvata kao svoje, te da će dvije zemlje nastaviti da koordiniraju stavove o ovom pitanju.

Ova izjava dolazi nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao nekoliko izjava u kojima je kritizirao Zapad zbog ponašanja na Kosovu. Bocan-Haračenko je rekao da ljudi u Srbiji znaju da uvijek mogu da se oslone na Rusiju.

“Bez obzira na ozbiljne izazove za našu zemlju u kontekstu konfrontacije sa NATO-om, koja nam je nametnuta. Nastavljamo da učestvujemo u rješavanju aktuelnih međunarodnih kriza, uključujući i na Kosovu “, rekao je Bocan-Harčenko za “International Affairs”.

On je naglasio da će Rusija nastaviti blisku saradnju sa Beogradom “u odbrani zakonskih prava Srbije u vezi sa Kosovom”, te da je ključni instrument Moskve u ovom pitanju činjenica da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti, prenosi Tass.

Dodao je da Rusija dijeli stav o ovom pitanju sa njenim kineskim partnerima, jer Peking, “također insistira na striktnom poštovanju normi međunarodnog prava”.

Ruski diplomata je podsjetio na riječi predsjednika Vladimira Putina da je stav Rusije o pitanju Kosova nepromijenjen.

On je istakao da je saradnja Rusije sa Srbijom usmjerena na jačanje borbene sposobnosti Srbije, obezbjeđivanje njene socio-ekonomske stabilnosti i jačanje njenog suvereniteta.

Srbija je pod snažnim pristiskom Zapada zbog odbijanja da uvede sankcije Moskvi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button