STAVOVI

POLITIČAR I PUBLICISTA Vllasi: U Srbiji svi znaju da je Kosovo država, ali …

Političar i publicista Azem Vllasi izjavio je danas da smatra da barikadama, povlačenjem Srba iz policije i drugih javnih službi na sjeveru Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić namjerava da ovaj dio odvoji od prisustva svakog…

…segmenta vlasti Kosova i transformiše ga u neku vrstu „Republike Srpske“ u Bosni i istovremeno da skrene pažnju sa agresije Rusije na Ukrajinu.

U autorskom tekstu za prištinski list “Koha ditore”, Vllasi je ocijenio da iako u radikalno izmijenjenim okolnostima, strategija i politika Srbije i srpske vlade prema Kosovu i Albancima nimalo se ne razlikuju od onih iz vremena „ratnog zločinca Slobodana Miloševića“, prije 35 godina kada je „zaglušujućom propagandom širio laži da su Srbi na Kosovu ugroženi od Albanaca i kosovske vlade i da ih samo Srbija može spasiti i zaštititi“.

Vllasi je rekao da je Milošević „izgubio rat 1998-1999. godine na Kosovu, a Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio Rezoluciju broj 1244, kojom je u potpunosti suspendovana institucionalna vlast Srbije (SRJ) nad Kosovom, zbog zločina počinjenih nad Albancima“.

Dodao je da je uslijedilo stavljanje Kosova pod zaštitu i privremenu upravu UN i pod upravu Savjeta bezbjednosti, „vođeni su razgovori koje je vodio Martti Ahtisaari i 2008. Kosovo je proglasilo državnu nezavisnost kao i ostale jedinice bivše jugoslovenske federacije“.

„Aktuelni režim u Srbiji pokušao je da ospori čin nezavisnosti i pred Međunarodnim sudom pravde. A iz ovog suda je dobio jasan odgovor da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom 1244 SB UN. Uprkos tome, Srbija i dalje ignoriše ovaj stav najvišeg svjetskog suda nadležnog za ovakva pitanja. Vlast u Beogradu nastavlja po starom, vrišti da je Kosovo dio Srbije, ‘lažna država’“, rekao je Vllasi.

Prema njegovim riječima srpske vlasti „Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti tumače „kao da je njome potvrđen suverenitet Srbije nad Kosovom, iako se Srbija uopšte ne pominje u toj rezoluciji“.

Vllasi je kazao da je „cilj svih postupaka Srba sa sjevera kojima diriguje Vučić da se stvori utisak da je Kosovo nestabilna, problematična država, da su Srbi ugroženi od Albanaca i od Vlade i premijera Kosova“, što ima za cilj „formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, ne u skladu sa unutrašnjim ustavnim uređenjem Kosova, već kao jedini autoritet za Srbe, preko koga će Srbi priznati samo vlast Srbije“, što bi značilo da „samo Srbija ima državu i vlast nad Srbima na Kosovu“.

Dodao je da povlačenjem Srba iz policije i drugih javnih službi na sjeveru Kosova, Vučić „ima za cilj da ovaj dio odvoji od prisustva svakog segmenta moći Kosova i transformiše ga u neku vrstu ‘Republike Srpske’ u Bosni kao i da se pažnja međunarodnih posrednika u dijalogu sa suštinskih pitanja prebaci na ulogu ‘vatrogasaca’ za smanjenje tenzija“.

„To su iste metode koje su korišćene protiv Kosova 1988-1989. godine, i u Kninu 1991. Vučić želi i namjerava da takvim ponašanjem i postupcima pomogne Putinu da skrene pažnju sa ruske agresije na Ukrajinu“, kazao je Vlasi.

Ocijenio je da „panika u Srbiji dostiže vrhunac, nakon izlaska Evropljana i Amerikanaca sa zajedničkim planom koji se prvobitno zvao francusko-njemački, kojim se namjerava da dođe do kraja u dijalogu Kosovo-Srbija, što znači sporazuma između dvije države, ne uzimajući u obzir da Srbija formalno ne prihvata Kosovo, a zapravo prihvata“.

„U Srbiji svi znaju da je Kosovo već država, ali u isto vrijeme žele da daju sve od sebe da je formalno ne prihvate. I, postavlja se pitanje, dokle će se Srbija ovako ponašati po pitanju Kosova? Ovo sada niko ne zna. Ali, takvim ponašanjem šteti sebi. Od takvih ponašanja i postupaka nema nikakve koristi“, kazao je Vllasi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Vijesti.ba / Danas.rs

Više iz rubrike

Back to top button