Svijet

EKONOMIJA NA SJEVERU “Nemiri” u Švedskoj: Zemlja tone u duboku recesiju

Švedska ekonomija će naredne godine ući u dublju, dugotrajniju recesiju nego što se ranije predviđalo. Brojke na papiru to i više nego jasno prikazuju.

Očekuje se da će se bruto domaći proizvod Švedske smanjiti za 0,7% u 2023. godini, u poređenju sa novembarskom prognozom za pad od 0,4%, dok se ukupna inflacija predviđa na 6% sljedeće godine, u odnosu na 5,2% koliko je bilo ranije.

“Rekla sam u oktobru da Švedska ide ka ekonomskoj zimi i ono što sada vidimo je da će zima izgleda otegnuti više nego što smo mislili“, rekla je švedska ministrica finansija Elisabeth Svantesson na konferenciji za novinare.

Ekonomija sada raste za samo 1% u 2024. godini, što je pad sa 2% koliko je bilo ranije, prije nego što će se oporaviti na rast od 2,7% u 2025. godini, predviđa ministarstvo.

Švedska domaćinstva su posljednjih mjeseci postala sve sumornija, pogođena naglom inflacijom, rastućim troškovima hipoteka i rekordno visokim cijenama struje. Nivo povjerenja potrošača bio je blizu rekordno niskog nivoa u novembru.

“Važno je reći da trenutno ne gledamo na ekonomsku krizu, mi gledamo na energetsku krizu. Mnogi pojedinci se zaista bore… ali ekonomija u cjelini ne”, istakla je Svantesson.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button