Hronika

JAVNOST U ŠOKU Novi detalji o mučenju žene u staračkom domu: Zadobila opekotine, hematome i ogrebotine

Prema izvještaju Instituta za sudsku medicinu, starica je zadobila opekotine po stopalima u staračkom domu ‘Orenda’.

Advokat Meshari Selimaj, koji zastupa porodicu zlostavljane žene saopštio je da su za ranu na tabanu starice od početka sumnjali da se radi o opekotinama, ali tvrdi, ‘Orenda’ je to osporila.

Prema Selimaju, iz Doma za stare su tako nešto demantovali, rekavši da je starija žena bolesna i da to nisu opekotine.

Kako se navodi, riječ o opekotinama kože na lijevoj nozi, odnosno opekotinama koje su nastale kao posljedica lokalnog termičkog dejstva, visoke temperature, kao što su zagrijane tečnosti, a za koja je dokazano da su nastala oko sedam do 14 dana ranije.

On je dodao da ima i potkožnih hematoma i ogrebotina na koži, nastalih mehaničkim dejstvom tvrdog alata ili sudarom tijela sa tvrdim predmetom.

“Ovaj izvještaj odbacuje sve tvrdnje kuće ‘Orenda’ i njen pokušaj da se oslobodi krivice i krivicu prebaci samo na medicinske sestre”, dodao je Selimaj.

Inače, Vrhovni sud pustio je iz pritvora tri medicinske sestre, osumnjičene za napad na staricu, potvrdila je portparolka suda Antigona Uka-Ljutfiu.

Osnovni sud u Peći je 3. novembra odredio jednomjesečni pritvor za tri medicinske sestre nakon napada na staricu, a Komora medicinskih sestara tzv. Kosova oduzela im je dozvole za rad.

Također, staračkom domu ‘Orenda’ oduzeta je dozvola nakon inspekcijskog nadzora koji je u tom centru izvršila Jedinica za inspekciju socijalnih usluga.

Aurona Pelaj i njena koleginica Altina Rexhepi uhapšene su zbog sumnje da su brutalno napale staricu, dok se Ramize Kući sumnjiči da je napravila snimak koji je objavljen na društvenim mrežama.

Pelaj je, kako je objavio Sinjali, policajcima rekla da je kritičnog dana otišla da pomogne svojim kolegama u vezi sa starijom ženom (žrtvom ovog slučaja), jer je prema njenim riječima bila agresivna.

Nasilje koje je počinila nad njom pravdala je time da je starica prva napala nju.

Navela je da je žrtva tog dana imala nervni slom i da je izazvala ‘nemire’ u prostorijama centra.

Staricu je nakon događaja iz doma izvela kćerka. Ona je u emotivnoj izjavi rekla da je šokirana nasiljem koje je doživjela njena majka.

Navela je da je prethodno, tokom posjete domu za stare, primjetila tragove nasilja na licu majke, ali da nije mogla da povjeruje da to potiče od radnika Doma. Porodici napadnute starice javno se izvinio otac Aurone Pelaj.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button