Politika

PREMIJER ALBANIJE Rama: Kosovo više nikada neće biti pod beogradskom upravom

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je, povodom najave Srbije o vraćanju 1.000 vojnika na Kosovo, da Kosovo više nikada neće biti pod upravom Beograda, dodajući da je takav zahtjev nerealan, prenosi Telegrafi.

Rama je rekao da je situacija sa barikadama na sjeveru Kosova ne samo beskorisna, već i duboko uznemirujuća.

“Ovo nije dobar kraj godine za proces normalizacije između Kosova i Srbije. Povećanje tenzija na sjeveru Kosova ne samo da je beskorisno, već je i duboko uznemirujuće. Nevjerovatno je da stalno moramo da se suočavamo sa pojavom barikada, zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče kako bi spasili mašineriju dijaloga od plamena teške političke retorike”, izjavio je Rama.

Rama kaže da je Kosovo jednom zauvijek oslobođeno od Beograda i da nema povratka.

“Nedavno smo čuli za zahtjeve upućene NATO-u da pošalje srpske trupe na sjever Kosova, da zaštite etničke Srbe. Razumijem da je ovo možda još jedan poseban dio političke retorike, ali je nadrealno koliko bi bilo kada bi Kosovo zatražilo od NATO-a da pošalje albanske trupe na jug Srbije da zaštite etničke Albance. Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo jednom zauvijek oslobođeno od Beograda. Nikada više neće biti pod beogradskim zakonom”, kaže Rama.

Rama je rekao da će Albanija uvijek ostati čvrsto uz Kosovo, dodajući da je dijalog jedino rješenje za Kosovo i Srbiju, samim tim i jedina platforma na koju treba da se orijentišu.

“Potrebne su nam samo tri stvari: dijalog, dijalog, dijalog. Ostalo je samo loša politika. Nismo izabrali da živimo u ovom bučnom evropskom susjedstvu, koje se zove Balkan, čak i da smo mogli zamjenili bismo jedni drugim susjedima. Ali prvo, ne postoji drugo mjesto na ovoj planeti gdje možemo da prenesemo našu zemlju”, rekao je Rama.

Rama je rekao da zemlje Balkana treba da nauče da žive jedne sa drugima, da rade jedne sa drugima i da pomažu jedne drugima, jer je to u interesu svih.

On je rekao da je izgradnja mostova saradnje sa Srbijom prava stvar za Albaniju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button