Region

MUFTIJA Godinu dana od preseljenja na ahiret Muamera ef. Zukorlića

Muamer ef. Zukorlić, bivši predsjednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji preselio je na ahiret na današnji dan 2021. godine.

Smrt muftije Muamera Zukorlića iznenadila je cijelu regiju. Isprva, mnogi nisu vjerovali da je umro jedan od najagilnijih glasova u borbi za prava muslimana i Bošnjaka na prostoru zapadnog Balkana.

Zukorlić je rođen je 15. februara 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. Srednju medresu “Gazi husrev-beg“ u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom roku u Hrvatskoj.

Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu “El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur’ana (Tefsir) okončao na univerzitetu “El-Džinan“ u Tripoliju, Liban.

Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. Prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. Do 2008. predsjednik Internacionalnog univerziteta od 2008. Prvi glavni i odgovorni urednik islamskog časopisa “Glas islama“ 1997.

Osnivač je Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Matice bošnjačke.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio turski jezik, a služio se engleskim.

Prije tri godine bio je i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice BiH, kada je na izborima izgubio od Huseina efendije Kavazovića.

Uspješno je vodio Islamsku zajednicu punih devetnaest godina. Bio je obrazovan, rječit i energičan, bio je čovjek velikog autoriteta i ugleda u svojoj zajednici.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Sandžačke Novine

Više iz rubrike

Back to top button