Hronika

PEĆ Ovo je medicinska sestra koja je fizički napala staricu iz staračkog doma: Oglasio se njen otac

Snimka nasilja na kojoj zaposlenica Doma za starije šamara stariju ženu dok se u pozadini čuje smijeh zgrozio je javnost.

Policija je objavila kako su uhapšene tri osobe koje su radile u Domu za starije u Peći pod sumnjom da su izvršile fizičko nasilje nad starijom ženom koja je štićenica tog doma.

Njima je određeno zadržavanje od 48 sati, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kćerka starice koja je fizički zlostavljana, u emotivnoj izjavi rekla je da je šokirana nasiljem koje je doživjela njena majka, prenosi televizija “Dukagjini”.

Zhaneta Nura, u direktnom uključenju sa novinarkom Editom Doli, dala je detalje u vezi sa slučajem koji se dogodio njenoj majci, rekavši da ju je posjećivala jednom ili dva puta sedmično.

Nura navodi da je prije četiri dana, tokom posjete domu za stare, primijetila znake nasilja na licu majke, ali da nije mogla da povjeruje da to potiče od radnika Doma.

“Posjećivala sam je barem jednom ili dva puta sedmično, a prije četiri-pet dana vidjela sam tragove nasilja na licu, ali nisam mogla da povjerujem da bi u takvom domu to moglo da dođe od radnika. Automatski sam izvukla majku odatle, a sada se nadam da će pravda biti zadovoljena, a slučaj rasvjetljen. Desilo se mojoj majci, ali hajde da se ne desi drugima“, izjavila je.

“Primijetiti nasilje nad sedamdesetogodišnjom ženom… Tri sestre, jedna joj je držala ruke, dok su joj se druge smejale”, to je kraj svijeta. Veoma sam potresena”, nastavlja Nura.

Kćerka zlostavljane žene kaže da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pravda bila zadovoljena.

Otac medicinske sestre koja je fizički napala stariju ženu u Peći, Naim Pelaj, javno se izvinio za njen potez. On se, u izjavi za Klan Kosova, takođe javno izvinio porodici Nura iz Đakovice, rekavši da su ga objavljeni snimci strašno pogodili, kao i njegovu porodicu.

Događaj je izazvao veliko ogorčenje na Kosovu, naročito zato što je sin ove starice Taulant Nura poginuo 1999. kod Đakovice kao pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova.

“Draga porodice i majko borca za slobodu, Taulanta Nure, zahvaljujući čijoj prolivenoj krvi, danas uživamo slobodu. Dijelimo vašu bol i saosjećamo sa vama u boli koju vam je naša kćerka uzrokovala”, rekao je Pelaj.

“Znam da prolazite kroz teške trenutke, ali dozvolite nam da se javno izvinim u ime moje porodice Pelaj, iz Novog Sela kod Peći, vama, porodici Nura, i cijelom albanskom narodu. Uz Božju pomoć, ovaj slučaj se neće ponoviti. Moralno i duhovno, dugujemo svoje živote vama, porodici Nura iz Đakovice, za duhovnu tragediju koju vam je naša kćerka prouzrokovala”.

Pelaj je zatražio da se pravosudne institucije pozabave ovim slučajem.

“U slučaju naše kćerke, tražimo da pravosudne institucije djeluju u skladu sa zakonom Republike Kosovo za krivična djela koja joj se stavljaju na teret”, zaključio je Pelaj za Klan Kosova.

Podsjećamo, dvije žene, koje su inicijalno uhapšene, osumnjičene su za krivično djelo “napad”, dok je treća osoba, koja je uhapšena kasnije tokom dana, osumnjičena za djelo “neovlašteno fotografisanje ili snimanje”.

Policija Kosova je saopštila da su identifikovali dvije osumnjičene žene, nakon što se video proširio društvenim mrežama 2. novembra. Na snimku se vidi radnica doma za stare kako zlostavlja stariju ženu, prenosi Euronews.

Medicinska sestra Aurona Pelaj rekla je policiji da se “branila” od 70-godišnje žene, iako je u videu bilo jasno da starica čak nije ni imala dovoljno snage da se brani od Pelajeve, koja ju je udarala u lice i stomak.

U tekstu koji je objavio Sinjali, navodi se da je Pelaj pravdala svoje ponašanje tvrdnjom, da ju je „ona (starica) prva napala“, jer je bila agresivna.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button