Svijet

VIDEO Efendija iz BiH učio ezan u glavnoj Švedskoj crkvi: “Većina prisutnih prvi put u svom životu čuje ezan”

Imam, hatib i muallim džemata Halmstad Švedska Ajdin ef. Terzić koji trenutno radi i živi u ovoj državi pripala je velika čast da prisustvuje svjetski poznatom koncertu “The Armed Man”.

Njegov zadatak bio je u glavnoj švedskoj crkvi regije Hallahnd prouči ezan. Ovom nekadašnjem imamu džemata Dolac na Lašvi pripala je čast koju je rado iskoristio.

Koncert je koncipiran kao propagiranje mira u svijetu, a tokom istog prisutnima se predstave i glavne svjetske religije. Također, obratila se i jedna izbjeglica iz Ukrajine koja je izbjegla u Švedsku, a inicijator koncerta je popularni kompozitor Karl Jenkins. Cilj koncerta koji je prvobitno izveden u Londonu je propagiranje zaustavljanja rata, a prvi put održan je za žrtve Kosovske krize.

“Cijenim da je korisno za nas Bošnjake u dijaspori da učestvujemo u jednoj ovakvoj manifestaciji. Većina prisutnih prvi put u svom životu su čuli ezan, koji je izazvao pozitivne reakcije kod prisutnih. Poruke mira i međureligijske saradnje su uvijek i na svakom mjestu dobro došle, pa tako i ovdje u Švedskoj… Bila mi je čast biti dijelom ovog projekta, i približiti islam drugima”, izjavio je efendija Ajdin Terzić za portal Crna-Hronika.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Tutinske Novine

Više iz rubrike

Back to top button