Politika

NIZ ZAHTJEVA Francuska ima rezerve po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo

Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS), saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora.

Ovo je, kako se saznaje izneo francuski predstavnik na sastanku Radne grupa za vize, koja po prvi put razmatra preporuku Evropske komisije o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

Francuski predstavnik je još izneo niz zahtjeva koje bi Kosovo trebalo da ispuni kako bi se nastavilo sa relevantnim procedurama. Među zahtjevima, kako se saznaje je sporazum o readmisiji i usklađivanje viznog režima sa Evropskom unijom.

Nakon rastuće zabrinutosti zbog terorizma i migrantske krize, evropski zvaničnici već dugo pozivaju na bolje upravljanje u kontroli ljudi koji ulaze na granice EU.

Putem ovog sistema za odobravanje putovanja prikupljaće se i ažurirati neophodne informacije kako bi se dokazalo da osoba ne predstavlja prijetnju po bezbjednost. ETIAS bi trebao da se aktivira početkom naredne godine a prema planu, bio bi poptuno operativan do kraja 2023.

Domaćin sastanka, češko Predsjedništvo Unijom je dalo nedjelju dana roka da sve zemlje koje imaju neku primjedbu podnesu to napismeno do 21 oktobra. Osim rezervi koje je iznijela Francuska, tvrde izvori RSE, niko od država članica se nije izjasnilo protiv vizne libreralizacije za Kosovo.

Radna grupa će se ponovo vratiti ovom pitanju u jednom od narednih sastanka, ali ne prije novembra. 

Evropska komisija je 2018. godine zaključila da su svi kriterijumi ispunjeni i preporučila uvrštavanje Kosova na listu zemalja čijim građanima nisu potrebne vize za putovanje u zemlje koje pripadaju Šengen zoni.

Evropska komisija je i u posljednjem godišnjem izvještaju potvrdila da je Kosovo ispunilo kriterijume i zatražilo je od Savjeta Evropske unije (EU) da se hitno pozabavi ovim pitanjem.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button