Ekonomija

AGENCIJA ZA STATISTIKU Kosovo najviše robe uvozi iz Srbije a izvozi u Sjevernu Makedoniju

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, u junu je sa Kosova izvezeno robe u vrijednosti od 74,6 miliona eura, dok je uvezeno 492,8 miliona eura, što je povećanje od 2,4 odsto za izvoz i 25,3 odsto za uvoz u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi Klan Kosova.

KAS saopštava da je izvoz Kosova u zemlje Evropske unije dostigao 24 miliona eura, dok je uvoz iz 27 zemalja članica bloka dostigao 192,4 miliona eura.

Glavni partneri za izvoz robe u EU su Njemačka, Italija i Holandija.

U junu ove godine, izvoz Kosova sa zemljama CEFTA dostigao je 28,2 miliona eura. Glavni izvozni partneri iz zemalja CEFTA bili su Sjeverna Makedonija, Albanija , Srbija i Crna Gora.

U međuvremenu, uvoz iz zemalja CEFTA u junu dostigao je 92,8 miliona eura. Zemlje sa najvećim učešćem uvoza bile su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

Izvoz Kosova sa drugim zemljama svijeta dostigao je 22,3 miliona eura. Kao najznačajnije izvozne partnere vrijedi pomenuti SAD i Švicarsku.

U međuvremenu, uvoz Kosova sa drugim zemljama svijeta dostigao je 207,4 miliona eura, ili 42,1 odsto. Zemlje sa najvećim učešćem uvoza u ovoj grupi bile su Turska i Kina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Klan Kosova

Više iz rubrike

Back to top button