Politika

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA Sveçla: Milan Radoičić je među vođama švercera koji napadaju policiju

Milan Radoičić, potpredsjednik vodeće partije Srba na Kosovu Srpske liste, je jedan od čelnika kriminalnih struktura koji stoje iza napada na policiju na sjeveru Kosova, kaže ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Sveçla je rekao da su oni koji napadaju Policiju Kosova na sjeveru zemlje poznati organima za sprovođenje zakona, te dodaje da je riječ o nekoliko grupa švercera kojima blisko koordiniraju institucije Srbije.

Srbija, koristi ove grupe da podriva autoritet Kosova na sjeveru, a za nagradu im, dodaje, daje mogućnost da se obogate, ali i neograničen imunitet.

“Do sada je problem sjevera bio zanemaren. To je bila politička odluka prethodnih struktura, jer su postojale i različite ideje za teritorijalne razmjene. Sada postoji jasna volja rukovodstva Republike Kosovo da red i zakon zahvate svaki dio naše zemlje i samim tim to je dovelo do toga da se sve institucije maksimalno mobilišu kako bi red i zakon vladali i u tom djelu, kao i svuda na Kosovu”, kaže Sveçla.

Na pitanje da li se radi o jednoj grupi ili više grupa, ministar navodi da “u stvari, kada je riječ o krijumčarskim grupama, postoji nekoliko grupa švercera, ali sve su u bliskoj koordinaciji sa srpskim institucijama”.

“To znači da je rukovodstvo Srbije kontinuirano koristilo kriminalne grupe da podriva Kosovo u tom djelu, a za nagradu im je dalo mogućnost da se obogate, kao i neograničen imunitet na te pojedince. Bez sumnje, Milan Radoičić je jedan od lidera ove strukture. On je sada begunac, prema informacijama koje imamo, nalazi se na teritoriji Srbije, ali ga definitivno traži pravosuđe na Kosovu i u prvom mogućem trenutku biće priveden pravdi”, rekao je Sveçla i dodaje da je “čak je i sam pomenuti Milan Radoičić nekada imao nalog za hapšenje, ali je nalog ukinut bez ikakvog obrazloženja ili bez ikakvog pravnog osnova”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RSE

Više iz rubrike

Back to top button