Svijet

SPOSOBNI NOSITI ORUŽJE Satelitski snimci otkrili: Rusi dva puta u mjesec dana testirali dronove u blizini Teherana

Ruska delegacija posjetila je aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta u posljednjih mjesec dana kako bi ispitala dronove koji su sposobni da nose oružje, prema savjetniku za nacionalnu sigurnost SAD-a Jakeu Sullivanu i satelitskim snimcima koje je ekskluzivno dobio CNN.

Iran je počeo da prikazuje dronove Shahed-191 i Shahed-129, također poznate kao UAV ili bespilotne letjelice, Rusiji na aerodromu Kashan južno od Teherana u junu, rekli su američki zvaničnici za CNN. Obje vrste dronova sposobne su nositi precizno navođene projektile.

“Imamo informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji dostavi nekoliko stotina bespilotnih letjelica, uključujući bespilotne letjelice sposobne za oružje”, rekao je Sullivan.

Ocjenjuje da je zvanična ruska delegacija nedavno dobila prezentaciju iranskih bespilotnih letjelica sposobnih za borbe.

“Objavljujemo ove slike snimljene u junu koje pokazuju iranske bespilotne letjelice koje je delegacija ruske vlade vidjela tog dana. To ukazuje na stalni interes Rusije za nabavku iranskih bespilotnih letjelica sposobnih za borbe”, rekao je zvaničnik.

Sullivan je rekao da je, prema saznanjima SAD-a, posjeta u junu “bila prvi put da je ruska delegacija posjetila ovaj aerodrom radi takve prezentacije”.

Ruska delegacija je 5. jula ponovo posjetila aerodrom iz sličnog razloga, rekli su zvaničnici.

Vijest dolazi dok predsjednik SAD-a Joe Biden završava svoje putovanje na Bliski istok, gdje je Iran bio ključna tačka rasprave između SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije i zemalja Zaljeva. Američki zvaničnik rekao je za CNN da rastuće partnerstvo između Irana i Rusije pokazuje zašto SAD treba da zadrži svoje prisustvo i utjecaj na Bliskom istoku.

Zvaničnici Bijele kuće otkrili su ranije ove sedmice da nedavno skinuta povjerljivost američkih obavještajnih podataka ukazuje da se očekuje da će Iran isporučiti Rusiji “stotine” bespilotnih letjelica za upotrebu u ratu u Ukrajini, a Iran se sprema započeti obuku ruskih snaga o tome kako da upravljaju njima već od krajem jula.

Rusija se, kako SAD sada vjeruju, očito okrenula Iranu kako bi joj pomogao da popuni svoje zalihe dronova. Međutim, nejasno je koliko će ti dronovi biti sofisticirani ili efikasni.

Rusija se ranije obraćala Kini za pomoć u podršci njenom ratu u Ukrajini, objavili su američki zvaničnici u martu. Do kraja maja, SAD nisu vidjele nikakve dokaze da je Kina pružila bilo kakvu vojnu ili ekonomsku podršku Rusiji za invaziju, rekao je Sullivan novinarima tada.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button