Region

DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA U Hrvatskoj u centrima cijene u eurima: “Kupac natrpao kolica sladoledom misleći da je na akciji”

Jedan poznati trgovački centar u Hrvatskoj od četvrtka je krenuo s dvojnim iskazivanjem ukupnih iznosa na računima, u kunama i eurima.

Mediji u Hrvatskoj javljaju da je krenula izmjena cijena i na karticama za cijene u trgovinama te će u zakonskom roku i to biti iskazano. Rok za dvojno isticanje cijena je 5. septembar.

Kurs za euro iznosi tačno 7,5345 kuna. Plaćanje u eurima će biti moguće nakon ulaska u eurozonu od prvog dana iduće godine.

O tome koliko je važan ovaj potez, svjedoči prizor u četvrtak poslijepodne upravo u ovom centru u Hrvatskoj.

Tako su novinari portala Danica svjedočili su kako je jedan kupac natrpao kolica omiljenim sladoledom misleći da je na akciji. Kad je došao na blagajnu – neugodno se iznenadio.

Ali, to vam je cijena u eurima, ne u kunama“, rekla mu je blagajnica, pa je omiljenu poslasticu morao vratiti u škrinju.

Sladoled, inače, stoji oko 1,70 eura, odnosno oko 12 kuna, a kupac je zbog iskazane cijene u eurima mislio da je na akciji.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button