Ekonomija

ELEKTRIČNA ENERGIJA Kosovo daje Albaniji 85.000 megavata struje, a očekuje da će biti vraćena tokom zime

Albanska ministarka energetike Belinda Balluku izjavila je da će Kosovu za 31. decembar i 1. januar biti dodjeljeno 3.600 megavat sati odnosno 4.800 megavat sati struje, prenos Klan Kosova.

Ona je naglasila da je postignut dogovor da Kosovo tokom ljetnje sezone vrati struju Albaniji.

“Nakon dogovora koji smo imali sa čelnicima KEK-a, uspjeli smo da obezbjedimo 3.600 megavata za 31. decembar i 4.800 megavata za 1. januar. Ovi megavat sati, koji će biti dati u obliku depozita, bez ikakvog finansijskog efekta za Republiku Kosovo, vratiće se Albaniji tokom ljetnje sezone”, rekla je Balluku.

U odgovoru za Klan Kosova, portparol Energetske korporacije Kosova Skender Bucolli je rekao da je KEK deponovao oko 85.000 MV/električne energije Albanskoj energetskoj korporaciji.

Bucolli je rekao da se očekuje da ovo energetsko skladište bude vraćeno na Kosovo, u vrijeme kada to bude bilo najpotrebnije, odnosno u zimskoj sezoni.

“Energetska korporacija Kosova (KEK) i Energetska korporacija Albanije (KESH) su na osnovu dosadašnje prakse i međusobnih dogovora razmjenjivale električnu energiju u odnosu 1:1. Vredi napomenuti da su na osnovu sporazuma između Vlade Kosova i Vlade Albanije, KEK i KESH započeli intenziviranje međusobne saradnje”, kazao je Bucolli.

“Na osnovu toga, pozivajući se na sedmični i dnevni plan, KEK nudi sav višak električne energije KESH-u i do danas je KEK deponovao oko 85.000 MVh električne energije u KESH, ova praksa je od zajedničkog interesa i nastaviće se i u budućnosti. Dalje, očekuje se da ovaj depozit bude vraćen na Kosovo u vrijeme kada mu bude potrebna struja, odnosno u zimskoj sezoni”, poručio je Bucolli.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Klan Kosova

Više iz rubrike

Back to top button