Region

TIGRASTI KOMARCI U Hrvatskoj će svakog ponedjeljka puštati 50.000 uvezenih komaraca – evo i zašto

Hiljade uvezenih komaraca pušteni su u Istri, tačnije u mjestima Premantura i Medulin. Radi se o sterilnim mužjacima tigrastog komarca od čijeg uboda ne treba strahovati jer se puštanjem takvih komaraca nastoji smanjiti njihova brojnost.

Tim pilot-projektom želi se sterilnim jedinkama smanjiti populacija tigrastog komarca.

“To je invazivna strana vrsta koja se ovdje nastanila i poprilično udomaćila te istiskuje naše domaće vrste, a i potencijalni je prijenosnik bolesti”, rekla je za HRT veterinarka Ivana Kirin.

Provođenjem nove metode suzbijanja komaraca, takozvanom tehnike SIT, smanjit će se rizik od bolesti. Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Iž kaže da je to biološki prihvatljiva metoda.

“Prihvatljiva je i za okoliš zato što ne dolazi do ispuštanja pesticida. Nakon parenja sterilnih jedinki mužjaka i divljih ženki koje oni tu zateknu jajašca neće biti oplođena i neće doći do porasta broja”, objašnjava Landeka. Nakon puštanja u prirodu stanje će se pratiti na dva načina.

Komarci koje ispustimo svakog ponedjeljka dobiju posebnu boju da bismo kod reizlova mogli zaključiti od kuda je, kojeg je datuma taj komarac i koliko je uspio preživjeti“, naglašava Landeka.

Veterinarka Kirin kaže da će se broj komaraca smanjiti i postavljanjem klopki. Navodi da ih u Premanturi trenutno ima 20.

“To je jedna daščica u vodi na koju ženka polaže jajašca”, rekla je Kirin za HRT.

Svakog ponedjeljka, do 1. augusta, puštat će se 50.000 sterilnih jedinki. Cilj je smanjiti populaciju tigrastog komarca na području Istre, kao i smanjiti uporabu insekticida u okolišu, piše Index.hr.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button