Region

"SREBRENIČKI INFERNO" Poslušajte poemu koju su prvi put u Potočarima izveli potomci ubijenih Srebreničana

Prije početka klanjanja podne-namaza i dženaze za ukop 50 žrtava, poemu “Srebrenički inferno” prvi put su danas u Memorijalnom centru Potočari izveli potomci ubijenih Srebreničana.

“Srebrenički inferno” godinama je jedan od glavnih sadržaja na obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Poemu su prvi put ove godine, uz saglasnost autora, snimila djeca Srebrenice.

Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište Sarajevo i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine tako su realizirali ideju staru nekoliko godina koju su prethodno prihvatili i podržali članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida. Pogledajte kako je izgledalo snimanje.

Članovi dječijeg hora više od dva mjeseca vježbali su i tokom posjete NPS-u izveli ovu numeru.

Simbolično, djeca Srebrenice kroz stihove su dozivala svoje ubijene roditelje, još jednom istinski proživljavala inferno koji svakodnevno žive, ali istovremeno poslala poruku za budućnost.

Svesrdnom saradnjom hor Djeca Srebrenice, Sarajevska filharmonija, Narodno pozorište Sarajevo i BHRT na ovaj način odaju počast žrtvama genocida u i oko Srebrenice.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button