Hronika

POLICIJA KOSOVA Od početka godine prijavljeno 36 slučajeva silovanja

Policija Kosova saopštila je da je u posljednja 24 sata prijavljen slučaj silovanja, kao i da je jedna devojčica nestala, prenosi Koha.

U izvještaju policije ističe se da je maloljetna djevojčica iz Obilića, u pratnji majke, prijavila da ju je muškarac silovao u njenoj kući. Policija je saopštila da je žrtva pregledana po nalogu tužioca i da je u toku istraga.

Kako se navodi u izvještaju policije, silovanje se dogodilo u srijedu.

Maloljetnica je silovana dok je bila sama kod kuće, navode iz policije.

Samo u prvih šest mjeseci 2022. godine policiji je već prijavljeno 36 slučajeva silovanja.

Posljedice koje trpi žrtve silovanja su dugoročne, smatra sociolog Jeton Brajshori, i dodaje da bi kazne trebalo da budu oštrije.

Uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u obrazovni program vidi kao korak ka prevenciji slučajeva silovanja.

U izvještaju Eulexa objavljenom prije nekoliko dana, kaže se da je inkriminisanje zločina silovanja na Kosovu značajno napredovalo u usklađivanju sa međunarodnim standardima, stvarajući tako jači pravni okvir za krivično gonjenje seksualnog nasilja.

U posljednje tri godine na Kosovu je prijavljeno 228 slučajeva silovanja, od kojih su 85 odsto žrtava maloljetne djevojčice.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button