Region

OTVORENI BALKAN Albanija ukinula takse za robu sa Kosova, iz Srbije i Sjeverne Makedonije

Albanska vlada odlučila je da ukine takse za robu porijeklom sa Kosova, iz Srbije i Sjeverne Makedonije, prenosi EuroNews.

Odluka je uslijedila kao posljedica obaveza Albanije u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, a iako Kosovo nije dio ove inicijative, Ministarstvo finansija je odlučilo da i ono bude obuhvaćeno ukidanjem taksi, na osnovu sporazuma koji Kosovo i Albanija imaju o međusobnom uklanjanju carinskih barijera.

Naknade za parkiranje vozila, pečatiranje i mjerenje robe neće se naplaćivati. Trenutne takse su 6 eura za parkiranje i 7 eura za mjerenje, tako da će za kamion koji sa robom uđe u Albaniju troškovi biti za oko 14 eura manji nego do sada.

U periodu januar-maj, izvoz na Kosovo iz Albanije dostigao je 132 miliona eura, dok je uvoz sa Kosova u vrijednosti 49 miliona eura. U prvom djelu ove godine uvoz iz Srbije dostigao je 100 miliona eura, što je polovina izvoza Albanije u ovu zemlju. Iz Sjeverne Makedonije Albanija je uvezla robu u vrijednosti od 55,2 miliona eura, a izvezla u vrijednosti od 62 miliona eura.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Eruonews.al

Više iz rubrike

Back to top button