Svijet

BITKA ZA CRNO MORE Ukrajinci ostvarili veliku pobjedu: Zmijsko ostrvo nije više pod kontrolom ruske vojske

Ruske snage povukle su se sa ukrajinskog Zmijskog ostrva, strateške ispostave u Crnom moru, saopštili su u četvrtak rusko ministarstvo odbrane i kabinet predsednika Ukrajine.

“KABOOM! Nema više ruskih trupa na Zmijskom ostrvu. Naše oružane snage su odradile odličan posao”, napisao je na Twitteru Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se ruske trupe povukle sa Zmijskog ostrva, nazvavši to “gestom dobre volje” i rekavši da su trupe ispunile zadatke koji su im dodeljeni.

Također iz ministarstva su saopćili da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore UN-a da organizira humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Zmijsko ostrvo, koje je Rusija okupirala prvog dana invazije, steklo je slavu kada su ukrajinski graničari koji su tamo stacionirani odbili zahtjev ruskog ratnog broda da se predaju.

Južna vojna komanda Ukrajine napisala je na Facebooku da su se nakon uspješne operacije u kojoj su učestvovale raketne i artiljerijske jedinice, ruske snage evakuisale sa Zmijskog ostrva u dva čamca.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button