Region

! Abazović u dvodnevnoj službenoj posjeti Srbiji: Resetovati odnose dvije zemlje

Premijer Crne Gore Dritan Abazović doputovao je danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i premijerkom Anom Brnabić koja mu je priredila svečani doček ispred Palate Srbija u Beogradu.

Nakon svečanog dočeka uslijedio je sastanak Abazovića i Brnabić, susret sa Vučićem planiran je za 12.30 sati, a Dačić će dočekati crnogorskog premijera u Skupštini Srbije u 14.45 sati.

Abazović je ranije izjavio da od posjete Beogradu, prve u regionu od kako je postao premijer, očekuje da se “resetuju” odnosi dvije zemlje.

Za posetu Srbiji Abazović je rekao da ide u zemlju “koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu”.

Vlada u Podgorici je saopštila da zvanična poseta Abazovića Beogradu ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusjedske i prijateljske odnose.

Odnose Podgorice i Beograda opterećuju otvorena pitanja kao što su priključivanje Crne Gore inicijativi “Otvoreni Balkan” i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), što su tačke sporenja i unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je u ponedeljak saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i SPC-a uskladile nacrt Temeljnog ugovora kojim se predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljni ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC-a.

U nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da garantuje nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države, a ostavljena je i mogućnost uvođenja vjeronauke u školama.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button