Svijet

PORUKA IZ RUSIJE Putin: Zaustavite sankcije i šaljemo 50 miliona tona žita

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su zemlje grupe G7 posljednjih godina vodile neodgovornu politiku u oblasti ekonomije i da je to dovelo do povećanja globalne inflacije.

Putin je na virtuelnom samitu BRIKS čiji je domaćin Kina govorio o situaciji na globalnim tržištima, napominjući da se države učesnice sastanka zalažu za demokratski multipolarni poredak.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

“Pokušaji da se zaustavi razvoj država koje ne žele da žive po pravilima koja su neki izmislili, bezobzirna upotreba nelegitimnih sankcija, te posljedice pandemije COVID-19 pogoršali su krizu u globalnoj ekonomiji”, rekao je Putin.

Istakao je da je međunarodni finansijski sistem uzdrman, te da su razbijeni proizvodni, logistički i investicioni lanci.

Putin je rekao da je povećanje cijena hrane, energije i sirovina posebno uticalo na razvoj azijskih, afričkih, latinoameričkih i država Bliskog istoka.

Ruski lider smatra da takvo stanje nije uzrokovano ratom u Ukrajini.

“Nagli rast inflacije nije se dogodio jučer. To je rezultat neodgovorne makroekonomske politike zemalja G7 tokom nekoliko godina, gomilanja nekontrolisanih emisija i neobezbjeđenog duga. Svi ovi procesi su se ubrzali sa početkom pandemije. Tokom ovog perioda i ponuda i potražnja za proizvodima i uslugama su se drastično smanjile na globalnom nivou”, kazao je Putin.

Istakao je da je stanje tržišta hrane ozbiljno narušeno, dodajući da je povećanje cijena žitarica negativno uticalo na države u razvoju.

“Histerija oko zaustavljanja isporuke ukrajinskog žita kroz luke u Crnom moru je vještački proizvedena”, rekao je Putin.

On je kazao da ukrajinsko žito nije dovoljno za rješavanje problema na svjetskom tržištu žitarica.

Putin je naglasio da Rusija ne sprječava isporuku žitarica iz Ukrajine.

Ako ukrajinski vojnici očiste luke i obližnje vode od mina, Rusija je spremna da osigura slobodan izlazak brodova natovarenih žitaricama u međunarodne vode”, rekao je Putin.

Istakao je da će Rusija moći da isporuči 50 miliona tona žita na globalno tržište ako sankcije uvedene Moskvi budu ukinute.

Putin je pojasnio da će isporuke žita zavisiti od situacije sa obezbjeđivanjem plovila, transportom hrane, bankovnim plaćanjem i drugim ograničenjima koja su nametnuta Rusiji.

G7 je naziv za grupu sedam najrazvijenijih država svijeta – Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, piše N1


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button