Svijet

STRATEŠKI BITNO Šta je Suwalki koridor, mjesto gdje može početi treći svjetski rat

Odluka Litvanije da u skladu sa sankcijama Evropske unije zabrani prijevoz određene robe preko svoje teritorije u rusku eksklavu Kalinjingrad još jednom je pažnju svijeta usmjerila na Suwalki jaz ili koridor, najkraći put između Kalinjingrada i ruske saveznice Bjelorusije.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je navelo da će u slučaju da Litvanija ne omogući transporta roba između Kalinjingradske oblasti i ostatka Rusije poduzeti radnje za zaštitu svojih interesa.

Poznati magazin Politico je Suwalki jaz nazvao najopasnijim mjestom na planeti Zemlji.

Rusko upozorenje je pažnju svijeta usmjerilo na 65 kilometara dug pojas zemlje na granici Litvanije i Poljske koji dijeli rusku eksklavu Kalinjingrad od Bjelorusije, čiji je režim vjeran saveznik Rusije.

Do raspada SSSR-a, te članstva baltičkih zemalja u NATO savezu ovaj uski pojas zemlje na granici Litvanije i Poljske nije imao neki poseban strateški značaj.

Geopolitičke promjene su dovele do toga da je Suwalki koridor postao mjesto od najvećeg strateškog značaja kako za NATO savez tako za Rusiju. Prema mišljenju mnogih analitičara upravo bi ovaj prostor bio mjesto početnog sukoba u hipotetičkom Trećem svjetskom ratu.

NATO je od 2014. godine u blizini ovoga prostora rasporedio relativno snažne vojne snage. Na oko 140 kilometara od granice u litvanskoj Rukii raspoređena je multinacionalna divizija jačine 1.600 vojnika sastavljena od njemačkih, čeških, norveških i nizozemskih vojnika. Osim toga ovdje je smještena i najelitnija jedinica litvanske vojske brigada mehanizovane pješadije “Željezni vuk”.

Sa poljske strane u gradu Orzysz na otprilike sličnoj udaljenosti stacionirana je jedinica američke vojske jačine bataljona, skupa sa nekim britanskim, rumunskim i hrvatskim trupama. U Orzyszu je i 15. poljska mehanizovana brigada.

Nakon ruske invaziju na Ukrajinu, NATO je na svome istočnom krilu rasporedio oko 40.000 vojnika. Kao dio odgovora Litvanija je reaktivirala vojnu bazu u Rudninkaiu koji je udaljen oko 125 kilometara od Suwalki koridora. U ovoj bazi može biti smješteno do 3000 vojnika.

“Neki misle da nas nema smisla napadati, ali treba napomenuti da je ovo izravni kopneni put do Kalinjingrada. Ako budu u stanju svladati Ukrajinu, moguće je da će sljedeći udarac zadati ovdje,” za Politico je izjavio Ramunas Šerpetauskas, komandant lokalne litvanske dobrovoljne milicije.

Rusija je sa svoje strane u Kalinjingradu rasporedila i Iskander rakete koje imaju sposobnost da nose nuklearne bojeve glave. Osim toga smještene su i snažne vojne snage. Kalinjingrad je sjedište baltičke flote ruske vojske i 11. armijskog korpusa.

Rusko-bjeloruske vojne vježbe Zapad 2017 i Zapad 2021 su simulirale napade preko sjevernog dijela Suwalski koridora koj ima bolje prirodne uslove za napredovanje teških mehanizovanih vojnih jedinica. Centar za analitiku evropske politike i Švedska odbrambena istraživačka agencija su također smatrale da je napad preko teritorije Litvanije vjerovatna ruta u slučaju rata.

Ipak treba istaći da ruski napad na ovo područje ostaje malo vjerovatan jer bi značio aktiviranje člana 5. NATO ugovora o zajedničkoj odbrani, što bi označilo početak svjetskog rata. Također, Rusija ima mogućnost da komunikaciju sa Kalinjingradskom oblasti održava pomorskom rutom preko Baltičkog mora.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button