Magazin

TURSKA Ljekari iz stomaka pacijenta izvadili 233 strana predmeta

Ljekari iz Vana, u Republici Turkiye, tokom operativnog zahvata iz stomaka 35-godišnjeg pacijenta izvadili su 233 strana predmeta među kojima su kovanice, baterije, magnet, ekseri, dijelovi stakla, kamenje i šarafi.

Porodica je Z. D., koji živi u distriktu Ipekyolu i ima psihičkih problema, odvezli u klinički centar pri Univerzitetu Yuzuncu Yil u Vanu.

Tokom ultrazvučnog i RTG pregleda ustanovljeno je da se u stomaku pacijenta nalaze brojni strani predmeti.

Podvrgnut je operativnom zahvatu, a iz stomaka su izvađena 233 strana predmeta, među kojima su 83 kovanice od jednu liru, baterije, magnet, ekseri, dijelovi stakla, kamenje i šarafi.

Zahvat je trajao dva sata, a pacijent će na posmatranju biti zadržan nekoliko dana.

Hirurg Serhat Binici za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je abdomen potpuno očišćen od stranih predmeta.

”Ovo nije nešto što se često vidi kod odraslih, većinom je to riječ o djeci koja nesvjesno progutaju strane predmete. Kada je riječ o odraslima, to su većinom slučajevi kada pacijenti imaju psihičkih problema, zatvorenici ili žrtve zlostavljanja“, kazao je Binici.

Dodao je kako je pomenuti pacijent ranije progutao 75 eksera.

”Stanje pacijenta je stabilno. Počeo je unositi vodu i hranu. Pratit ćemo stanje“, kazao je Binici.

Glavni ljekar bolnice Umit Haluk Iliklerden kazao je kako građane treba upozoravati da budu oprezni zbog opasnosti da djeca i pacijenti s psihičkim poremećajima mogu progutati strane predmete.

Brat pacijenta Burhan Demir kazao je kako su odmah potražili pomoć ljekara te zahvalio timu na urađenom poslu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Anadolu Agency

Više iz rubrike

Back to top button