Politika

SPORAZUM Lajčak: Pripremam sastanak Kurtija i Vučića prije ljetnjih odmora

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao je da u Briselu priprema sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i da se nada da će do njega doći prije ljetnjih odmora, prenosi Telegrafi.

On je za RTV21 rekao da ono čime se bave je sprovođenje ranije potpisanih sporazuma, rješavanje aktuelnih problema i oblikovanje budućih odnosa Kosova i Srbije.

“Druga stvar na kojoj radimo je rješavanje aktuelnih pitanja, problema poput registarskih tablica koji je stvorio ozbiljnu krizu u septembru. Vodimo računa da stvari ne izmaknu kontroli i da ne bude tenzija jer one nikome nisu potrebne. Treća i najvažnija stvar je oblikovanje budućih odnosa između Kosova i Srbije i mi to zovemo normalizacijom. Ima puno posla, ne toliko očigledno, pregovarači se sastaju svakog mjeseca i uvijek imamo 7, 8, 9 tema na dnevnom redu, imamo neke dokumente u poodmakloj fazi pripreme i planiram da pripremim sljedeći sastanak predsjednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu uskoro i radimo na tome”, rekao je Lajčak.

Lajčak smatra da je Ahtisarijev plan bio neuspješan, jer nije pokušao da pronađe prihvatljivo rješenje.

“Da je Ahtisarijev plan bio uspješan, ne bi bilo potrebe za dijalogom, tako da ne pokušavamo da nadogradimo Ahtisarijev plan, ne tražimo od strana da daju više nego što su se obavezali Ahtisarijevim planom, želimo da završimo ono što je Ahtisarijev plan započeo ali nije završio. U ovom desetogodišnjem istorijskom procesu bilo je jakih i dobrih momenata i važnih dogovora”, rekao je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button