Politika

SPECIJALNI IZASLANIK EU Lajčak: Kosovo ispunilo sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak kaže da nema sumnje da je Kosovo ispunilo sve obaveze za dobijanje vizne liberalizacije i da je većina država članica složna oko ovog pitanja ali da ne može da precizira tačan datum, prenosi Gazeta Express.

“Nema sumnje da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog sistema, a problem je opet u nedostatku konsenzusa. Ali mogu reći da se ovo pitanje mnogo češće postavlja između zemalja članica, na sastancima raznih evropskih tijela, tako da mislim da je blizu. Ne usuđujem se reći datum, ali on dolazi i to kažem sa potpunom sigurnošću”, rekao je Lajčak za Euronews.

Na pitanje da li vidi nadu za Sjevernu Makedoniju na samitu EU u junu, s obzirom da su nerješena pitanja između Bugarske i Sjeverne Makedonije postala vruća tema u posljednje vrijeme, Lajčak kaže da nema sumnje da će Sjeverna Makedonija započeti pregovore o članstvu, kao i da se nada da će se to dogoditi u junu.

“Vi znate da Evropska unija donosi odluke na osnovu konsenzusa, tako da radimo naporno za francusko predsjedništvo ili čak za samog predsjednika Makrona i evropske lidere poput predsjednika Šarla Mišela, ali mnogi drugi pokušavaju pomoći obema stranama da pronađu zajedničko rješenje koje bi omogućilo i Sjevernoj Makedoniji i Albanija da počnu pregovore ovog juna”, kaže Lajčak.

Dodaje da ne sumnja da su obe zemlje zaslužile da počnu pregovore za članstvo u EU.

“Ne sumnjam u to. Ispunili su sve uslove. I naravno da su spremni. Moram iskreno priznati da je problem na našoj strani, u Evropskoj uniji, jer još nemamo konsenzus sa cijelim blokom, ali svi to znaju i radimo jako puno da imamo ovu uniju. Ne možemo biti ponosni na brzinu kojom se stvari kreću u smislu EU integracija. Ovo je činjenica. A EU je regiji prije 19 godina obećala da će postati dio Evropske unije, a za tih 19 godina samo je Hrvatska postala punopravna članica”, kaže Lajčak.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button