Svijet

NOVA PRIJETNJA Šef samoproglašenog Donjecka: Moramo osloboditi sve ruske gradove uključujući i Odesu

Šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA kako vojne snage iz Donjecka i Luganska uz pomoć ruske vojske žele “osloboditi” sve gradove u Ukrajini koje smatraju kao ruske.

Tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Pušilin je komentirao situaciju u Ukrajini te je rekao kako se nada da će se rat okončati do kraja godine. Između ostalog, komentirao je i vijesti da se na njega sprema atentat.

“Što se tiče rata i njegovog kraja, zaista se nadam da će to biti do kraja godine. Kada je riječ o atentatu, vjerujem našim službama kao i Rusiji. Stoga se osjećam smireno i koncentrisan sam na posao. Svako treba da radi svoje, a ja imam zadatke koje moram ispuniti”, rekao je Pušilin.

Nakon toga, osvrnuo se na situaciju u Donbasu te je poručio kako se snage Donjecka i ruska vojska možda neće zaustaviti na administrativnim granicama regije Donjeck.

“Neprijatelj, primajući novo oružje, u suštini nas tjera da se ne zaustavljamo na granici. Zašto? Zato što moramo zaštititi građane Donjecka i Luganska. Ako neprijatelj dobije ozbiljno oružje s velikim dometom, onda ćemo, naravno, morati donijeti odgovarajuće odluke. Međutim, ono što treba naglasiti jeste da Ukrajina jednostavno možda neće postojati kao država u nekoj doglednoj budućnosti”, poručio je Pušilin.

Na pitanje novinara da li će ruska vojska pokrenuti napad na Odesu, Pušilin je rekao.

“Moramo osloboditi sve ruske gradove, uključujući i Odesu”, ističe prvi čovjek Donjecka.

Na kraju intervjua, Pušilin se osvrnuo i na situaciju s trojicom stranih vojnika koji su osuđeni na smrtnu kaznu te je pojasnio kako će se ona izvršiti za mjesec.

“Postoji period od mjesec za žalbu na odluku po Ustavu. Nakon što se razmotri žalba, onda dolazimo do zaključka gdje će Ministarstvo pravde Narodne Republike Donjeck donijeti odluku u okviru svojih ovlaštenja o izvršenju smrtne kazne. Ništa nam neće proći nezapaženo i ništa neće proći nekažnjeno”, zaključio je Denis Pušilin.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button