Region

PODRŠKA Abazović u Kijevu: Ukrajinski narod čini čuda, imate podršku na putu ka EU

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsjednika Vlade Albanije Edija Rame rečeno je da su Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija podržale inicijativu da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU, prenose crnogorske Vijesti.

Zelenski je rekao da je svjestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kada je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da “gdje ima volje, ima i načina.

“Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima”, kazao je Zelenski.

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO, jer je pitanje bezbjednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija mogle pitanje bezbjednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Abazović je rekao da je posjeta Kijevu moralna i politička obaveza, i da ukrajinski narod u neku ruku u ovoj situaciji “čini čuda”.

“Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete dio evropske familije“, poručio je Abazović.

On je rekao da je najbitnije da rat stane, kako bi se spriječila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine, i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

“Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa”, poručio je premijer Crne Gore.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Vijesti.me

Više iz rubrike

Back to top button