Nauka

NUKLEARNA FUZIJA Nijemci tvrde da imaju novu ideju za neograničen izvor energije

Njemački naučnici tvrde da imaju novu ideju za neograničeni izvor energije, a podrazumijeva korištenje kratkotrajnih laserskih impulsa.

Fuzijski reaktor kao neograničeni izvor energije, a koji pri tom nije štetan po okoliš, je projekat na kojem se radi 70 godina. Ideja o energiji iz morske vode je naučnicima vrlo privlačna te zbog toga pokušavaju ukrotiti glavnu prepreku u tom procesu, a to je temperatura viša od one u jezgri Sunca.

“Volim to uporediti s loncem umaka od paradajza. Ako peć pojačate do kraja, umak se grije i počinje se kretati. Problem je u tome što će završiti na plafonu ako ga ostavite tako”, slikovito je obrazložio direktor njemačke startup kompanije Marvel Fusion Moritz von der Linden.

Smatra da je blizu toga kako ovladati “umakom” pretvorenim u malo Sunca. Postojeće nuklearne elektrane kao gorivo koriste nepostojane izotope (uran ili plutonij) te iskorištavaju energiju nastalu njihovim raspadom. Problem je što je nusprodukt tog procesa radioaktivni otpad.

S druge strane, kod fuzijskog reaktora proces je obrnut – za spajanje atoma koristi se ogromna količina energije, što je glavni pokretački proces oslobađanja energije svih zvijezda.

No, postoje dva problema. Jedan je kako osigurati dovoljno energije za početak tog procesa, a drugi je kako kontrolirati proces. Većina onih koji pokušavaju napraviti održiv fuzijski reaktor pokušavaju i pronaći način kako “umak” zadržati u reaktoru snažnog elektromagnetnog polja. Nijemci su se odlučili za drugačiji pristup, a koji podrazumijeva korištenje kratkotrajnih laserskih impulsa.

“Da se vratimo na umak od paradajza. Ne pokušavamo grijati cijeli lonac, nego podstaći svaki atom u njemu kako bi dobili ekstremno oslobađanje kinetičke energije. Ova metoda je ekstremno učinkovita. Ne ostavlja nikakav nuklearni otpad, a prijenos oslobođene energije je dosta jednostavan i ne traži nikakvu kompleksnu zaštitu”, istakao je von der Linden.

Ekstremno kratki impulsi snažnog lasera puštaju se kroz gustu smjesu goriva sastavljenog od vodika i bora. Laserskim impulsom spajaju se vodik i bor u pozitivno nabijene čestice helija, a koje se međusobno odbijaju i kreću brzinom od 30 posto od brzine svjetlosti. Dobijena energija se može iskoristiti preko poznatih tehnologija toplinskih izmjenjivača ili elektrostatičnih polja.

Laserski impulsi traju kratko – jedva mjerljivi dio sekunde, a potom se u reaktoru dešava duža reakcija, svojevrsni nanoskopski vatromet koji brzo završava. Zbog toga nije potreban poseban magnetski omotač, za čije je održavanje često potrebna veća energija od one koja je dobijena u fuzijskoj reakciji.

Marvel Fusion je do sada proveo samo detaljne računarske simulacije i testiranje lasera, ali još nema funkcionalan prototip reaktora. Ono što imaju je bilo dovoljno da privuku investicije od nekoliko desetina miliona eura, a među ulagačima su Siemens i francuski konglomerat Thales, piše list Times.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba
Back to top button