Svijet

ZNATAN IZVOR FINANSIRANJA Rusija u prvih 100 dana rata u Ukrajini prodavajući energente ostvarila prihod od 93 milijarde eura

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini prodavajući fosilna goriva zemljama širom svijeta ostvarila prihod od 93 milijarde eura.

Ovo je značajan prihod uprkos tome što je prošli mjesec smanjen uvoz energenata iz ove države. Prema podacima Centra za istraživanje i čistu energiju (CREA), Evropska unija je uvezla 61 posto od ukupne količine fosilnih goriva izvezenih iz Rusije.

Sky News piše da širom svijeta postoji velika potražnja za fosilnim gorivima te da raste njihova cijena. Zbog toga energenti ostaju značajan finansijski izvor za Rusiju.

Za analitičara CREA-e Laurija Myllyvirta ovo je pokazatelj da sankcije Zapada ne nanose veliku štetu režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Zato je pozvao na bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije.

Prema njegovim riječima, 80 posto tankera, kojima se ruska nafta izvozi u Indiju i na Bliski istok, je u vlasništvu kompanije iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Sky News.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button