Svijet

PESIMISTIČNE PROGNOZE Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov: Padne li Ukrajina baltičke zemlje su sljedeće

Bio je prvi premijer Vladimira Putina, ali Mihail Kasjanov nikada u svojim najgorim noćnim morama nije zamišljao da će njegov bivši šef pokrenuti sveobuhvatni rat protiv Ukrajine, prenosi France24.

Govoreći u videointervjuu, Kasyanov, ruski premijer od 2000. do 2004., rekao je da očekuje da bi rat mogao potrajati do dvije godine, ali je uvjeren da bi se Rusija mogla vratiti na demokratski put. Ovaj 64-godišnjak, koji se kao premijer zalagao za bliske veze sa Zapadom, rekao je da, kao i mnogi drugi Rusi, nije vjerovao sedmicama prije rata da će se to zaista i dogoditi.

Kasjanov je shvatio da Putin ne blefira tek kada ga je vidio kako saziva najviše rukovodstvo zemlje na pozorišni sastanak Savjeta bezbjednosti tri dana prije invazije 24. februara.

“Kada sam vidio sastanak ruskog Savjeta bezbjednosti shvatio sam da će biti rata”, rekao je Kasjanov.

Dodao je da osjeća da Putin već ne razmišlja kako treba.

“Samo poznajem te ljude i gledajući ih vidio sam da je Putin već izašao iz toga. Ne u medicinskom smislu, već u političkom smislu. Poznavao sam drugačijeg Putina”, rekao je.

Nakon što ga je Putin smijenio, Kasjanov se pridružio ruskoj opoziciji i postao jedan od najglasnijih kritičara Kremlja. Sada je lider opozicione Partije narodne slobode, ili Parnas.

Potpuno bezakonje

Kasjanov je rekao da je Putin, bivši agent KGB-a koji u oktobru puni 70 godina, uspio u proteklih 20 godina da izgradi sistem zasnovan na nekažnjivosti i strahu.

“Ovo su dostignuća sistema koji je, uz podsticaj Putina kao šefa države, počeo da funkcioniše čak i na ciničniji, okrutniji način nego u završnoj fazi Sovjetskog Saveza. U suštini, ovo je sistem KGB-a zasnovan na potpunom bezakonju. Jasno je da ne očekuju nikakvu kaznu”, rekao je.

Kasjanov je rekao da je napustio Rusiju zbog rata i da živi u Evropi, ali je odbio da otkrije svoju lokaciju iz brige za svoju bezbjednost. Njegov blizak saveznik i kolega opozicioni političar Boris Nemcov ubijen je iz vatrenog oružja u blizini Kremlja 2015. godine.

Najpoznatiji Putinov kritičar Aleksej Navaljni (46) otrovan je nervnim agensom 2020. godine i sada je u zatvoru.

Kasjanov je predvidio da bi rat mogao trajati do dvije godine i rekao da je imperativ da Ukrajina pobijedi.

“Ako Ukrajina padne, sljedeće će biti baltičke države”, rekao je on.

Ishod rata će odrediti i budućnost Rusije, rekao je on. Kasjanov je rekao da se “kategorički” ne slaže sa sugestijom francuskog predsjednika Emanuela Makrona da Putina ne treba ponižavati. On je također odbio pozive Ukrajini da ustupi teritoriju kako bi se okončao rat.

“Šta je Putin uradio da to zasluži?” on je rekao.

“Ovo je previše pragmatičan stav. Vjerujem da je ovo pogrešno i nadam se da Zapad neće ići tim putem”, dodao je.

Ogromni zadaci

Kasjanov vjeruje da će Putina na kraju zamijeniti “kvazi-nasljednik” pod kontrolom sigurnosnih službi. Međutim, nasljednik ne bi mogao dugo kontrolisati sistem i na kraju će Rusija održati slobodne i poštene izbore, rekao je bivši premijer.

“Siguran sam da će se Rusija vratiti na put izgradnje demokratske države”, rekao je on.

On je procijenio da će biti potrebno oko deset godina da se provede “dekomunizacija” i “deputinizacija” zemlje.

“Ovo će biti teško, posebno nakon ovog zločinačkog rata”; dodao je.

Rekao je da će se morati ponovo uspostaviti povjerenje sa evropskim zemljama, koje je nazvao “prirodnim partnerima Rusije”. Kritičari su u prošlosti optuživali rusku opoziciju da je beznadežno podijeljena, ali Kasjanov je rekao da je uvjeren da će stvari sada biti drugačije.

“Ne sumnjam da će se sada, nakon tragedije kojoj smo svi svjedoci, opozicija ujediniti. Rusi će se suočiti sa ogromnim zadatkom obnove svoje zemlje”, rekao je.

“Moraće se sve ponovo graditi. U suštini, čitav niz ekonomskih i socijalnih reformi treba započeti iznova. Ovo su ogromni i teški zadaci i oni će se morati obaviti”, dodao je.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button