Ekonomija

CARINA Za tri mjeseca Kosovo uvezlo srpske proizvode vrijedne 62 miliona eura

Kosovo je za tri mjeseca ove godine iz Srbije uvezlo robu vrijedniju od 62 miliona eura, što je rekord kada se posmatra region, prenosi Lajmi.

S druge strane, u istom periodu, iz Albanije je uvezena roba vrijedna 51,9 miliona euijra, vrednost uvoza iz Sjeverne Makedonije iznosi 39 miliona, a iz Crne Gore nešto više od dva miliona.

Uvoz iz Srbije, kako podsjećaju, bio padu tokom 2019. godine zbog uvođenja taksi od 100 odsto za srpske proizvode, ali da je vlada Albina Kurtija vratila Srbiju na prvo mjesto na listi najvećih uvoznika.    

Prema podacima Carine, uvoz u Srbiju od 1. januara do 31. decembra 2021. iznosio je 243,4 miliona eura, iz Albanije je uvezena roba vredna 238,6 miliona, a iz Sjeverne Makedonije 176,4 miliona.

Na izvještaje o uvozu iz Srbije regovao je i portparol Vlade Përparim Kryeziu koji je poručio da ovogodišnji uvoz iz Srbije ne može da se poredi sa 2020. godinom, kada su bila stroga ograničenja zbog panedemije, niti sa 2019. godine, kada je uvedena taksa od 100 odsto.

Dodao je da bi, ako se naprave poređenja sa 2017. ili 2018. svi bili prinuđeni da govore o realnom padu uvoza iz Srbije za trećinu.

Kryeziu je na Facebooku napisao da se rijetko govori i o kontinuiranom rastu trgovinske razmjene, posebno sa prijateljskim zemljama poput Njemačke, Turske, Albanije.

“Posebno kada je u pitanju konstantno povećanje trgovinske razmjene sa Albanijom. U ovu zemlju danas izvozimo i uvozimo više nego ikada ranije“, kaže Kryeziu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button