Region

SHQIPRIM ARIFI Albanci u Preševu diskriminisani, neophodno zajedničko djelovanje

Gradonačelnik Preševa Shqiprim Arifi smatra da je situacija u većini albanskih zemalja mnogo bolja nego prije 144 godina, ali dodaje da to ne važi za Preševo, prenosi Klan Kosova.

“Ne treba nam moderna Prizrenska liga, ali nam je potrebna kontinuirana povezanost državnika. Državnici koji su se tada okupili rješili su da se ujedine i suprotstave regionalnim i globalnim dešavanjima koja su se dešavala“, rekao je Arifi povodom 144. godišnjice Prizrenske lige u Prizrenu. 

On ističe da situacija nije mnogo drugačija od tada, kako regionalno tako i globalno.

“Preševo nije mirno, Preševo se ne osjeća dobro, a Albancima preševske doline potrebna je stalna podrška. Preševo Vlada Srbije ignoriše, a diskriminacija je na visokom nivou”, smatra Arifi.

On napominje da su izazovi u opštini Preševo ili u “preševskoj dolini”, kako navodi, mnogo veći nego u drugim lokalnim samoupravama.

“Mi, nažalost, nemamo normalnu opštinu. U Makedoniji su opštine dio države koja je dio NATO i Evropske unije. U Albaniji smo otišli ​​mnogo dalje. U Preševu je drugačije. Diskriminaciju koju ste doživjeli devedesetih, mi i dalje doživljavamo. Zapošljavanje ljudi srpske nacionalnosti u državnim institucijama je i dalje prisutno. Konačno, sada kulminira u pasivnosti Albanaca preševske doline koji ne samo da gube pravo glasa, već gube i pravo da žive u svojoj zemlji, na svojoj zemlji, u svojim domovima”, poručio je Arifi.

Gradonačelnik Preševa zahtjeva da se na njegovu opštinu ne gleda kao na siroče.

“Ne treba samo Preševo gledati kao na siroče jer je dio albanske nacije. A Albanci u Preševskoj dolini čekaju Tiranu, čekaju Prištinu, čekaju Tetovo, čekaju Prizren, čekaju vladu Kosova, čekaju i vladu Albanije”, kaže on.

Dodaje da želi da apeluje na kolege navodeći da mogu mnogo više zajedno da urade.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Klan Kosova

Više iz rubrike

Back to top button