Svijet

VELIKA AKCIJA Italijanska policija zaplijenila 4,3 tone kokaina

Italijanska policija zaplijenila je 4,3 tone kokaina ulične vrijednosti od oko 240 miliona eura, čime je nanijela težak udarac kolumbijskoj narko bandi Klan del Golfo, saopštili su danas istražioci.

Policija je saopštila da je to jedna od najvećih pljenidbi ovog tipa u Evropi koja je uslijedila nakon obimne međunarodne istrage i koja je rezultirala raspisivanjem naloga za hapšenje 38 osoba u šest zemalja –  Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Holandiji i Kolumbiji.

Istraga je trajala više od godinu dana i uključivala je i kolumbijsko pravosuđe i državnu bezbjednost SAD. Pored kokaina, policija je zaplijenila i 1,85 miliona eura u gotovini.

Kolumbijske vlasti saopštile su prošlog novembra da su fokusirane na razbijanje bande Klan del Golfo, koja ima mrežu u 28 zemalja širom svijeta, nakon hapšenja vođe grupe Daira Antonia Usuge, poznatijeg kao Otoniel, u oktobru.

“Još jedan težak udarac za najvažniju grupu kolumbijskih narko bandi”, rekli su italijanski istražioci iz sjeveroistočnog grada Trsta.

Oni su istakli da je njihova istraga otkrila “gustu mrežu” veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca, koji su odgovarali grupama organizovanog kriminala koje djeluju širom Italije, uključujući i Kalabriju, dom mafije Ndrangeta.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, što im je omogućilo da identifikuju “važne posrednike” u globalnom sistemu trgovine drogom i “znatan broj” prevoznika. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
federalna.ba / Srna

Više iz rubrike

Back to top button