Ekonomija

BEZ IKAKVIH REAKCIJA NADLEŽNIH INSTITUCIJA Cijene goriva na Kosovu dostigle rekord

Cijena goriva na Kosovu dostigla je rekordan nivo. Trenutno se litar na glavnim pumpama prodaje od 1,77 eura do 1,87 eura (za kvalitetniju naftu), prenosi Gazeta Express.

Cijena goriva na nekim pumpama u ponedjeljak je bila veća u odnosu na prethodne dane.

Najjeftinija cijena na nekim od glavnih pumpi je 1,77 eura po litru.

Da je gorivo poskupelo potvrdilo je Udruženje naftaša.

Predsjednik ovog udruženja, Fadil Berjani, rekao je za Gazetu Express da je cijena dizela danas oko 1,75 eura dok je cijena benzina 1 euro i 77 centi.

Sam Berjani priznaje da su cijene visoke za ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani.

„Što se tiče poskupljenja, da li će doći do povećanja i koliko će cijena dostići, ne možemo da prejudiciramo jer postoje velika kretanja na međunarodnom tržištu akcija. Cijene su visoke za ekonomski položaj naših građana. Povećanje cijene goriva se dešava širom svijeta, a ne samo kod nas. Vjerujem da naši građani shvataju da povećanje cijena diktira berza i to se dešava u cijelom svijetu“, izjavio je Berjani.

Prema Berjaniju, do stabilizacije tržišta može doći tek nakon završetka rata u Ukrajini.

Nakon poskupljenja goriva, reagovao je i šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri.

On je rekao da građani Kosova plaćaju litar goriva gotovo po istoj cijeni kao građani Evropske unije, iako imaju mnogo manja primanja.

„Danas građanin Kosova plaća litar goriva po skoro istoj cijeni kao i građanin Evropske unije ali sa višestruko manjim primanjima. Poskupljenje osnovnih proizvoda izuzetno otežava život građanima Kosova. Kurtijeva vlado, jesi li na Kosovu, jeste li svi napolju!!“, napisao je Tahiri.

U međuvremenu, lider Demokratskog saveza Kosova, Lumir Abdixhiku, koji je po struci ekonomista, prije nekoliko nedjelja je napravio analizu o rastu cijena nafte.

Prema njegovim riječima, građani Kosova su, osim što su morali da plate poskupljenje, prema svjetskom trendu, snosili i porez i akcize Vlade.

„Danas je cijena goriva dostigla 1,60 eura po litru. Od ove cijene građani Kosova plaćaju Vladi punih 60 centi porez i akcizu. Dakle, oni ne plaćaju samo rastuće međunarodne cijene nafte; plaćaju i apetit Vlade da dobije više novca i poreza čak i u vremenima krize. 60 centi od 1,60 eura po litru je mnogo“, napisao je Abdixhiku.

Abdixhiku je tražio da se smanji akciza na gorivo i smanji PDV na naftu i osnovne proizvode.

Prošle nedjelje je ponovio ovaj zahtjev.

„Mi smo 7. marta, prije tri mjeseca, predložili smanjenje PDV-a i akciza na naftu, za iste efekte koji se danas vide u Njemačkoj. Ignorisani smo sa obrazloženjem da je kriza ista širom Evrope. Kriza je ista – naravno – ali su mjere koje su preduzele i preduzimaju evropske vlade različite. Niko od njih ne izgleda kao Kosovo. Da ponovim isto tri mjeseca kasnije: da se smanji akciza na gorivo, da se smanji PDV na naftu i osnovne proizvode“, napisao je Abdixhiku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
kossev / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button