Svijet

STO DANA SUKOBA Svijet na prekretnici: Pet mogućih ishoda ruske invazije

Prošlo je više od sto dana od kad je predsjednik Rusije Vladimir Putin odlučio napasti Ukrajinu. Još uvijek je nejasno u kojem smjeru bi ovaj rat mogao krenuti. Evo pet potencijalnih scenarija – oni se međusobno ne isključuju, ali su svi u granicama mogućeg, piše BBC.

Rat iscrpljivanja

Rat bi se mogao nastaviti mjesecima – ako ne i godinama – dok ruske i ukrajinske snage uništavaju jedna drugu.

Zamah se pomjera tamo-vamo kako obje strane ostvaruju dobitke i gubitke. Nijedna strana nije voljna da odustane. Ruski predsjednik Putin procjenjuje da može dobiti pokazujući strateško strpljenje, kockajući se da će zapadne zemlje patiti od “zamora Ukrajine” i više se fokusirati na svoju ekonomsku krizu i prijetnju od Kine.

Zapad, međutim, pokazuje odlučnost i nastavlja da snadbijeva Ukrajinu oružjem. Uspostavljene su polustalne linije fronta. Rat postepeno postaje zamrznuti sukob, “vječni rat”.

Mick Ryan, penzionisani australijski general i vojni analitiča ističe da je malo izgleda za odlučnu operativnu ili stratešku pobjedu bilo koje strane u kratkom roku.

“Nijedna zaraćena strana nije pokazala sposobnost da zada strateški odlučujući udarac”, rekao je Ryan.

Rusko jednostrano proglašenje primirija

Šta ako bi predsjednik Putin iznenadio svijet jednostranim prekidom vatre? Mogao bi staviti u džep svoje teritorijalne dobitke i proglasiti “pobjedu”.

Mogao bi tvrditi da je njegova “vojna operacija” završena: zaštićeni separatisti u Donbasu koje podržava Rusija; uspostavljen kopneni koridor za Krim. To bi predstavljalo dodatni pritisak na Ukrajinu da prestane da se bori.

“Ovo je trik koji bi Rusija mogla iskoristiti u bilo kojem trenutku, ako želi da iskoristi evropski pritisak na Ukrajinu da se preda i odrekne teritorije u zamjenu za zamišljeni mir”, kaže Keir Giles, stručnjak za Rusiju u istraživačkom centru Chatham House.

Argumenti se već čuju u Parizu, Berlinu i Rimu: nema potrebe za odugovlačenjem rata, vrijeme je da se okonča globalna ekonomska patnja, založimo se za prekid vatre.

Tome bi se, međutim, usprotivile SAD, Velika Britanija i veći dio istočne Evrope, gdje kreatori politike vjeruju da ruska invazija mora propasti, zbog Ukrajine i međunarodnog poretka.

Pat pozicija na bojnom polju

Šta ako i Ukrajina i Rusija zaključe da ne mogu postići više u vojnom smislu i uđu u pregovore za političko rješenje?

Šta ako rukovodstvo u Kijevu ne bude vjerovalo više u kontinuiranu podršku Zapada i odluči da je došlo vrijeme za razgovor? Američki predsjednik Joe Biden otvoreno priznaje da je cilj Amerike da Ukrajina bude “u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom”.

Ali možda neće biti zastoja na bojnom polju tokom mnogo mjeseci i bilo kakvo političko rješenje bi bilo teško, ne samo zbog nepovjerenja Ukrajine prema Rusiji. Mirovni sporazum možda neće izdržati i mogao bi biti praćen novim sukobima.

Dakle, jednostrani ruski prekid vatre mogao bi promijeniti narativ, ali ne i okončati borbe.

Pobjeda Ukrajine

Može li Ukrajina – uprkos izgledima – postići nešto približno pobjedi? Može li Ukrajina natjerati ruske trupe da se povuku tamo gdje su bile prije invazije?

“Ukrajina će definitivno pobijediti u ovom ratu”, rekao je ove sedmice holandskoj televiziji predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski.

Šta ako Rusija ne uspije da zauzme cijeli Donbas i pretrpi još gubitaka? Zapadne sankcije pogodile su rusku ratnu mašinu. Ako Ukrajina izvode kontranapade, koristeći svoje nove rakete dugog dometa, vraćajući teritoriju na kojoj su ruske linije snabdijevanja istegnute. Također, ako uspije transformisati svoju vojsku iz defanzivne u ofanzivnu.

Ovaj scenario je dovoljno uvjerljiv da kreatori politike već brinu o njegovim posljedicama. Da se Putin suoči sa porazom, da li bi mogao eskalirati, potencijalno koristeći hemijsko ili nuklearno oružje?

Historičar Niall Ferguson rekao je nedavno na seminaru na Kings koledžu u Londonu rekao: “Čini mi se malo vjerojatnim da će Putin prihvatiti konvencionalni vojni poraz kada ima nuklearnu opciju.”

Pobjeda Rusije

A šta je sa mogućom ruskom “pobjedom”?

Zapadni zvaničnici naglašavaju da Rusija, uprkos ranim neuspjesima, i dalje planira da zauzme glavni grad Kijev i potčini veliki deo Ukrajine. “Ti maksimalistički ciljevi ostaju na snazi”, rekao je jedan zvaničnik.

Rusija bi mogla kapitalizirati svoje dobitke u Donbasu, oslobađajući snage za upotrebu na drugim mjestima, možda čak i ponovo ciljajući Kijev. Ogromna težina ruskih brojeva došla bi do izražaja.

Predsjednik Zelenski već priznaje da do 100 ukrajinskih vojnika umire, a još 500 je ranjeno svakog dana.

Narod Ukrajine bi se mogao podijeliti, jedni žele da se bore, drugi traže mir. Neke zapadne zemlje bi se mogle umoriti od podrške Ukrajini. Ali isto tako, ako pomisle da Rusija pobjeđuje, drugi bi možda željeli eskalirati.

Jedan zapadni diplomata je rekao da bi Zapad trebao testirati nuklearno oružje na Pacifiku kao upozorenje Rusiji.

“Budućnost ovog rata još nije napisana”, zaključuje BBC.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button