Obrazovanje

1.600 ADMINISTRATORA Više od 24.000 učenika na Kosovu polaže prvi dio testa postignuća

Više od 24.000 učenika devetog razreda na Kosovu danas će proći prvi dio testa postignuća, koji će biti održan u 176 centara za testiranje, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, današnje polaganje testa će pratiti oko 1.600 administratora.

Drugi dio testa bit će održan 14. juna i učenici će imati priliku da odgovore na 200 pitanja tokom dva dana, iz četiri predmeta prvog i pet predmeta drugog dana testa.

Učenici će imati dva sata da odgovore na postavljena pitanja, za koja Ministarstvo prosvjete navodi da će biti u skladu sa onim što su učenici naučili tokom školovanja.

Pošto je cijeli proces organizovan u saradnji sa opštinskim direkcijama za obrazovanje, ministarka prosvete Arbërie Nagavci je zatražila odgovornost svih aktera uključenih u proces, kao i potpuno poštovanje određenih pravila.

Povodom smanjenja potrebnih bodova za upis u srednju školu sa 60 na 40 odsto, Nagavci je rekla da je jedini cilj da se učenici “ne kažnjavaju” za rad u proteklih devet godina, samo zato što na dan testiranja možda neće pokazati svoj maksimum.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button