Politika

ONLINE PETICIJA Scheneberger: Prikupljeno 7.500 potpisa za viznu liberalizaciju građanima Kosova

Članica Mreže regionalnih i lokalnih savjetnika EU, Austrijanka Kati Schneeberger izjavila je da je u online peticiji, koju je pokrenula u petak, prikupljeno 7.500 potpisa podrške za viznu liberalizaciju građanima Kosova.

Schneeberger je zahvalila na prikupljenim potpisima i pozvala da se nastavi sa podrškom. Kako je dodala, novi cilj je da se prikupi 10.000 potpisa.

Schneeberger je na Twitteru pozivala na prekid izolacije za građane Kosova, poručila da je vrijeme da dođe do vizne liberalizacije i da se građani Kosova osećaju ravnopravnim sa građanima EU.

“Uprkos dokazanoj usklađenosti Kosova sa svim dogovorenim i traženim uslovima, liberalizaciji viznog režima i dalje se protive dvije članice EU – Francuska i Holandija. Vizna liberalizacija za sve ostale balkanske zemlje, kao i za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju postoji već dugi niz godina. Vrijeme je da građani Kosova mogu da uđu u EU bez podnošenja zahtjeva za vizu. Nasuprot tome, bezvizni ulazak je moguć za sve građane EU na Kosovu. Ovaj nejednak tretman mora konačno da se okonča. Građani Kosova više ne smiju biti izolovani. Stoga pozivamo na odluku o liberalizaciji viznog režima za Kosovo na sljedećem samitu EU u junu 2022”, navodi se u peticiji koju je Schneeberger pokrenula. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Povezani Članci

Back to top button