Svijet

CRNI DIM I EKSPLOZIJE Astronaut misije Crew-3 tvrdi da se rat u Ukrajini “vidi iz svemira”

Satelitski snimci napravljeni iz svemira bili su ključni u izvještavanju o ratu u Ukrajni, a čak su pomogli u raskrinkavanju dezinformacija koje su se širile nakon početka ruske invazije krajem februara.

I dok su sateliti, poput onih koji koristi kompanija Maxar Technologies za dokumentovanje rata, opremljeni moćnim kamerama sa zumiranjem, čini se da je konflikt također vidljiv golim okom iz orbitalnog svemira.

“Kada ste u svemiru, u početku vam se čini da ste daleko”, izjavio je za njemački ARD Matthias Maurer, astronaut Evropske svemirske agencije ESA koji se nedavno vratio na Zemlju nakon što je na Međunarodnoj svemirskoj stanici proveo 177 dana.

On je rekao da je ruska invazija “jasno vidljiva golim okom iz svemira” te da je mogao vidjeti “ogromne crne oblake dima iznad gradova poput Mariupolja”, lučkog grada koji je bio centar ruske invazije.

S obzirom da se kreće velikom brzinom, ISS napravi krug oko Zemlje svakih 90 minuta tako da je Maurer imao dobar pogled na Ukrajinu mnogo puta tokom svog boravka na stanici.

“Na početku rata cijela zemlja je noću bila u mraku. U Kijevu se moglo vidjeti nešto poput munja tokom noći” dok su rakete pogađale mete u glavnom gradu Ukrajine.

Maurer se kući vratio ranije ovog mjeseca te je rekao da su svi članovi posade, uključujući ruskog kosmonauta, rekli da se “užasne stvari događaju u Ukrajini”.

Astronaut je imao unikatnu perspektivu iznad Zemlje te je rekao da je mu se odluka o ratu činila još gnusnija i zbunjujuća.

“Rat gledan odozgo je stotinu puta iracionalniji nego sa Zemlje. Zašto se mi ljudi ne držimo zajedno”, pitao se Maurer.

Ruski kosmonauti su pokazali znakove jedinstva sa zapadnim kolegama. U martu se posada kosmonauta ukrcala na ISS u žutim i plavim uniformama koje su odgovarale bojama ukrajinske zastave, međutim, šef Roscosmosa Dmitri Rogozin ima drugačiji stav te je najavio povlačenje Rusije sa ISS-a. Dodao je da će kosmonauti ostati samo ako dođe do “bezuvjetnog ukidanja ilegalnih sankcija” koje su nametnute nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rogozin je također rekao da Amerikanci sada mogu letjeti u svemir na “američkim metlama” jer će biti obustavljen pristup ruskim raketama Soyuz za buduće svemirske operacije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button